DOLAR
35,6840
EURO
37,5166
ALTIN
3.194,44
BIST
10.104,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
16°C
Mersin
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Açık
18°C
Pazar Açık
18°C
Pazartesi Açık
16°C
Salı Az Bulutlu
17°C

KOCA MEMET ÇUKUROVA’DAN SESLER PROGRAMINDA

MUT – Sarıkavak Bucağı deyince bir zamanlar orada yaşayan Abdallar akla gelir. Sarıkavak, Göcekler mahallesinde, Sarıbucak Mevkii onların yurdu olur. Uzun süre orada yaşarlar, sonra bir karar çıkar. Yakın köylere birer ikişer dağıtılır. Haydar, Çatak, Narlı, Kelceköy, Ortaköy ve Silifke‘ye giderler. Koca Memet İbiş Memet’in torunu. Babası Hüseyin, anası Abide’den Sarıbucak’ta 1932 yılında doğar, büyür, elinde kemanı, eşi ve çocukları ile Silifke’ye 1960 yıllarında göç ederler. Tahsildar Duran‘ın evinde kiracı iken onları tanıdık. Komşu olduk.
O kemanı ile yaşam savaşı verdi. Kardeşi Aslan Mustafa ile el ele verdiler. Bir arsa satın alıp ev yaptılar. Biri keman çaldı, birisi klarnet çaldı. Üç oğlu, beş kızını Silifke’de büyüttü, okuttu. İş güç sahibi yaptı. Geldiğinde ona İbiş Memet diyorlardı. Koca Hüseyin’in yanında ona da Mutlu Koca Memet dediler. O da sanatı ile dostluğu ile çevrede yerini aldı. Özcan Seyhan ve Cavit Erden onlara hep destek verdiler. Özellikle Özcan Seyhan, başta Öcal olmak üzere tüm çocuklarına destek verdi. Onların her biri birer sanatçı oldular. Yıllar boyu bir ekip çalışması vardı. Klarnetçi olarak; kardeşi Mustafa Arslan (Aslan Mustafa) Cemil Demir (Mutlu Cemil) Durali Demir (Gara Çocuk) Selahattin Tokmak (Klarnetçi Boğa) Seyfettin Tokmak Davulcu olarak; Dur Hasan Kocabaş, Oğlu Hüseyin Arslan, küçük oğlu Mehmet Arslan, Yalçın Say ile çalıştı Silifke ve Mut, Erdemli, Anamur yöresinde hep birlikte çaldılar söylediler. Bir gün olsun. Kavga etmediler. Hep kazandıklarını bölüştüler.
Müzik ve Folklor Derneği, Turizm derneği, Taşeli Kültür ve Sanat derneğinde bütün koro çalışmalarına katıldı. Silifke Türkmen Şenlikleri ve Müzik ve Folklor Festivallerinde ve dışardan çağrıldığı her yere halk oyunları ekipleri ile birlikte katıldı. TRT Ankara Televizyonu programlarına katıldı. Orada Sarı yaylam, Kerem, Urfani, Kullar Olam, Söğüt, Portakal Zeybeği, Yayla Yolları, Ham Çökelek vs. yöremize ait bütün türküleri çaldı söyledi. 22 Mart 2020 günü eşi, çocukları ve sevenlerine veda etti.
TRT Çukurova radyosunda danışman olarak katkı sunduğumuz Mert Şahin’in “Çukurova’dan Sesler” programında 15 EKİM 2024 SALI GÜNÜ SAAT 23.30’da onun programını hazırladık, TRT Türkü radyosunda yayınlanacak. Taşeli yöresi kültürüne 80 yıl hizmet veren Koca Memet’i saygı ile anıyoruz. Aydınlık içinde olsun. O kemanı, sesi ile hep yaşayacak.
Not: Mehmet Aslan, Silifke Belediyesi, Kültür Müdürlüğü personeli. Bant kayıtları, bilgileri ve resimleri ondan aldım. Emeklerine sağlık.
KİRMEN
Celal Necati ÜÇYILDIZ
Yazarın Diğer Yazıları