DOLAR
35,6798
EURO
37,4767
ALTIN
3.181,09
BIST
10.104,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Açık
18°C
Mersin
18°C
Açık
Pazartesi Açık
18°C
Salı Açık
18°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
17°C
Perşembe Açık
17°C

MUT ADININ ANLAMI

MUT ADININ ANLAMI
18.10.2018
A+
A-
M U T

Mut isminin ne zamandan beri kullanıldığı bilinmemektedir.

Hititler zamanında “Yenika” veya “Yenikent” (Yenişehir) adıyla var olduğu tahmin edilmektedir.

Silifke bölgesinde yaşayan Seleukoslar zamanında burayı idare eden “Mutyos”, “Müds” veya “Muts” adlı komutanın kurduğu şehre Mud (Mut) adını verdiği rivayet edilmektedir.

Bazı kaynaklara göre de şehir Romalı İmparator Augustus tarafından Roma Kolonisi olarak kurulmuş, Claudiopolis adını ise, Claudios tarafından şehir statüsü verilince almıştır.

Evliya Çelebi ise isim menşeini Karamanoğlu Yakup Bey’in burada Rumlarla giriştiği mücadele sırasında bütün askerlerini şehit verdiğinden dolayı “Dar-ül Mevt” (Ölüm Diyarı-kapısı) denildiğini, Mut adının da Mevt’ten geldiği şeklinde ifade etmektedir.

Fakat bu bilgilerin doğruluğu yine rivayetten öteye gitmemektedir.

Mut adı Luvi dilinde “vadi anlamı”na gelmektedir. Bazı kaynaklarda Mut, “Anadolunun en görkemli dağları Toroslar dizisini yarıp geçen vadi olarak” tarif edilmektedir.

Bu tartışmaların yanında kesin olan şey “Mut” adının oldukça eski olduğu ve bilinen en eski Türk-islam kaynaklarından günümüze kadar değişikliğe uğramadığıdır.

Osmanlı Devleti dönemindeki resmi belgelerde “Mud” şeklinde yazılmıştır.

 

Kaynak: Mut Belediyesi Kültür Yayınları

Dünden Bugüne Her Yönüyle Mut  – Nurşen TEKİN