DOLAR
38,4149
EURO
43,7601
ALTIN
4.095,06
BIST
9.432,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
22°C
Mersin
22°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C
Çarşamba Yağmurlu
22°C

NEBİ YILMAZ: “33 PROJE İLE GELİYORUM”

NEBİ YILMAZ: “33 PROJE İLE GELİYORUM”
A+
A-

MHP İl Genel Meclis Üyesi ve Mut Belediye Başkan Aday Adayı Nebi YILMAZ seçilmesi durumunda; ekonomik, sosyal ve kültürel olarak hazırladığı 33 projeyi halkın önceliklerine ve aciliyetine göre hayata geçireceğini söyledi.

Mutilcemiz.Net: Şu anda, MHP İl Genel Meclis Üyesi ve Mut Belediye Başkan Aday Adayı Nebi Yılmaz ile birlikteyiz. Nebi bey size ilçemiz ve adaylığınız ile ilgili sorularımız olacak. Mut’a organize sanayi bölgesi kazandırılması ile ilgili girişimler var, siz hem bir Haritacı olarak hem de İl Genel Meclisi üyesi olarak Mut’un sorunlarını biliyorsunuz. Yıllardır siyasetin içinde birisi olarak da Mut’un sorunlarının yakinen tanığısınız. Mut’a kazandırılması düşünülen Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili düşünceleriniz nedir? Organize Sanayi Bölgesi’nin yapılıcağı yer olarak Zeytinlik Alanı öngörülüyor veya teklif ediliyor, siz bu konuya nasıl bakıyorsunuz? Mut Belediye Başkanlığına talip olmuş birisi olarak bu konudaki fikirleriniz nelerdir?

Nebi YILMAZ: Organize Sanayi konusunda bana göre, öncelikle şunu söylemek lazım; Mut olarak biz Mersin’in 13 ilçesinden; tarımla geçinen ve hazır para veya kolay para dediğimiz, sıcak para dediğimiz, sezonuna göre en fazla para girdisi olan ilçelerinden biriyiz. Ama bakın nüfus orantısına göre, şimdi böyle bir para girdisi olan ilçemiz; etrafımızdaki ilçelerle karşılaştırdığımızda, sanayi olarak son sırada. Bir girdinin olduğu, üretimin olduğu ilçede; gerek tarım bazında, gerek sanayicilik, gerekse mermercilik anlamında olsun sanayicilik maalesef Mut’a yerleşemedi. Yerleşememesinin nedeni; organize sanayinin kurulup insanlara alt yapı oluşturulmamasından. Dolayısı ile bu 4 yıllık İl Genel Meclis Üyeliğim esnasında bana da talepler geldi. 3-4 tane mermerci, mermer fabrikası açacak oldu. Ama ilçemizde bir organize sanayi olmadığından ve de ruhsatlandırılmadığından gidip Silifke’ye açtılar. Bir tane parke taşı açmak isteyen bir meclis üyesi arkadaşım; Gülnarlı, Mut’u uygun gördü, kum ve dağıtım alanı geniş diye, ama organize sanayi olmadığı için gitti Silifke’ye kurdu, hatta iki adette bisküvi fabrikası kurdu, sonra buraya şube açacak oldu. Organize sanayi olmadığı için Karaman’da devam etti. Şu anda bildiğim kadarıyla günlük 10-15 minibüs Karaman’a insan taşıyoruz, fazla da olabilir…

Mut’ta bu kapasite var iken, siyasi iktidarın belediyesini almış bir ilçede organize sanayi neden kurulmadı? Bu Mut’un birinci önceliği bana göre ve bu konuda da Çiçek Alanı dedikleri Zeytinlik; Kekik Alanı dedikleri yer, hem ulaşım bazında uzak hem de sanayi olarak. Anayol bağlantısı güçlü olan ve daha çabuk ulaşılır ortamda olması nedeniyle Palantepe civarında anayolun ya sağında ya solunda Organize Sanayi kurulması lazım. Bu konularda; bedeli ne olursa olsun, belediye acilen çözüm bulup sanayileşme adına hamlesini yapması lazım. 

Mutilcemiz.Net: Yani siz Organize Sanayi Bölgesi’nin, şuan konuşulan Zeytinlik Alanı’nın yoldan biraz daha uzak olması nedeniyle, Palantepe’nin Silifke’ye doğru giderken sağında veya solunda kurulmasının daha doğru olacağını düşünüyorsunuz, doğru mu?
Nebi YILMAZ: Bu açıdan avantajlı gibi düşünülebilir. Yani, ekonomik değer olarak Kekik Alanı’nın ekonomik değeri yok, havza geniş. Yani, burası makul ölçülerde gözükebilir ama uzun vadeye geçtiğinde ulaşım sorunu olabilir, dışardan gelen iş adamlarının veya tüccarın görme sorunu olabilir, rahat girip çıkma sorunu olabilir. Bu konularda çok sıkıntı çeker. Zaten malettiğiniz bedeli insanlara teşvik verirken veya yerleştirirken bir bedel biçeceksin, dediğim yerde birkere çok az bir maliyet farkı olur. Çünkü Palantepe’nin orada kırsal arazi yani, kıraç bir arazi var oralara yerleşmek hatta Kesikköprü’ye doğru mevcut; bahçe olmayan kıraç araziler değerlendirilerek organize sanayi kurulması lazım. 

Mutilcemiz.Net: Peki orada Mut için hangi branşta ya da hangi alanda organize sanayi oluşturulabilir? 

Nebi YILMAZ: Şimdi orası ikiye de bölünebilir, sanayi bu şekilde kurulabilir. Tabi bu konuda konuya hakim uzmanlardan bilgi alarak ikiye bölünebilir veya orada bir tampon bölge kurulabilir. İki ayrı organize sanayi bölgesi de olabilir. Hem tarımsal anlamda, hem de özellikle; Toroslarda olmamız nedeniyle, mermercilik üzerine mutlaka aynı Afyon gibi damgasını vurabilecek bir bölgeyiz. Çünkü Ermenek’in mermeri, Torosların mermeri, Erdemli’nin yukarısındaki mermerler limana yakın olmamız nedeniyle hammadde olarak işlenebilir. Burda fazla taşı götürüp Silifke’de yapacaklarına, Mersin’de yapacaklarına burda yapıp bunun fazlasını koyup mamulleşmiş ürünü satabiliriz. Dışarıya limana taşıyabiliriz. Benim düşündüğün konu, birincisi tarım ikincisi de mermercilik üzerine, tabi mermercilik girdiği zaman bir çok sanayi ile beraber de çalışalabilir.

Mutilcemiz.Net: Peki gıda sanayisi olarak Mut’ta birçok zeytinyağı fabrikası var ve de yeni gelen yasayla birlikte bunların şehirdışına çıkartılması düşünülüyor. Şimdi Mut’ta birçok fabrika var, bunların organize sanayi bölgesine taşınacağını düşünebiliyor musunuz?

Nebi YILMAZ: Şimdi, geçmişin arızası bugün balonladı. Her sokağımızda; tabiri caiz ise çarşının ortasında bile fabrika var. Bunlar belki bir senede, iki senede acilen kalkmayabilir. İnsanlara baskı yapamayabilirsin. Uzun vadede, yani sanayi kurulduğu zaman, bütün kokulardan ve kötü görünümden mutlaka kurtulmamız lazım. Geçtiğimiz dönemde bir önceki belediye başkanı tarafından derenin kenarında sanayi kuruldu. İşte mandıralar, zeytin fabrikaları vesaire… Şimdi görüyoruz ki, bunlar şehrin ortasında. Yarın çevre yolu geçtiğinde bunlar çarşının ortasında kalacak. Bu bence ileriyi görememenin sıkıntısıdır.

Mutilcemiz.Net: Siz neden belediye başkanlığına aday oldunuz? Sizi belediye başkanlığına aday olmaya iten nedenleriniz nedir?

Nebi YILMAZ: Birinci nedenim ben memleketimi seviyorum; sadece söylemde değil, memleketim kadar ilçemi de seviyorum. İnsanları seviyorum. Yani, siyasette ayakta kalma sebebimin, ısrar etme nedenimin yegane sebebi bunlardan oluşur. Bunun dışında mevcut belediyenin yönetim şekline birkere kafa olarak karşıyım. Yani insanları, toplumumuzu kucaklayan, ileriyi görebilen bir belediye anlayışı gerekiyor. Şehircilik anlayışında tıkanmış bir ilçede yaşıyoruz. Bu 15-20-30 yılın birikimi. Bunu çözmek; kısa vadede olmaz ama, birileri çıkıp mutlaka çözmesi gerekir.

İkincisi, ben 10 yıllık İl Genel Meclis üyesiyim. İl Genel Meclis üyesi demek ilçenin, hem şehir içindeki sıkıntılarını hem de köy bazında bütün sıkıntılarını bilen, yaptığını, yapıp yapamadıklarını da devamını da bilen demektir. Ben bu alanda hizmeti getirmek için mücadele eden bir siyasetçiyim. Tecrübelerimle; icraatı bilmekle, sıkıntıları bilmekle, zaten işin birinci basamağını geçmiş oluyorum. Dolayısı ile direkt icraate, direkt çözümlere varma avantajım var ve bu avantajı insanlarımıza; 45 yaşımda, insanlarımıza yansıtmak istiyorum.

Geçmiş tarihlerde yapmış olduğum meclis üyeliğimde bu bilgi birkimimi topladığıma inanıyorum. Bu bilgi birikimimi ve yöneticilik kabiliyetimi bu dönem insanlarımıza anlatıp gerçekten güven verebilirsem, insanlarımızla beraber bu ilçenin ayağa kalkabileceğini düşünüyorum.
Ben geçtiğimiz dönemlerde; sandık açılıncaya kadar Milliyetçi Hareket Partisi’nin İl Genel Meclis üyesiydim ama sandık açıldıktan sonra ilçemin İl Genel Meclis Üyesi oldum. Yani parti rozetimi bir kenara bıraktım. Ben hiç bir zaman bu ayrımı yapmadım bundan sonra da yapmam. Yapmak istesem de beceremem… Yani yaşanan sıkıntıları, geçmişteki A partisi B partisi gibi partizanca hareketleri, zaten tasvip etmem. Ben yapım itibarı ile insanlarımıza elimden gelen hassasiyetimi de göstermeye çalışıyorum. Belediye başkanı olursam da geçmişte yaptıklarım yapacaklarımın teminatıdır diyorum. Ben 62 500 insanın belediye başkanı olmak ve herkese de eşit mesafede olmak isterim. Sorunları en makul şekilde çözmeye çalışacağımın bilinmesini isterim.

Mutilcemiz.Net: Belediyenin şuanki durumunu nasıl görüyorsunuz?

Nebi YILMAZ: Belediye başkanımız genç birisi. Tecrübe olarak siyasette henüz olgunlaşmamış döneminde belediye başkanlığına seçildi. Tabi ki, çok iyi hizmetlerde yapmış olabilir, yaptığı işlerde vardır, bu hizmetlerinden dolayı kendisine teşekkür ederiz. Ama bana göre yapılan hizmet, yapılabilecek hizmetler kapsamında % 20 bile değil. Konunun detaylarına girmek, detaylıca eleştirmek bizim gibi ilçeyi yönetmeye aday insanların işi değil tabi. Biz daha çok projesel anlamda, ilçenin geleceği anlamında anılmak ve konuşulmak istiyoruz…

Mutilcemiz.Net: Şu anda Mut’un en büyük eksikliği sizce nedir? Belediye başkanı olursam hemen şu projeyle başlayacağım diyebileceğiniz eksiklik nedir?

Nebi YILMAZ: Ben belediye başkanı aday adaylığı açıkladığımda şunu söyledim: Ben 33 projeyle geliyorum, bu projelerin içinde ekonomik projeler var, sosyal projeler var, kültürel projeler var. Ama birinci, ikinci, üçüncü diye biz ne kadar üç beş kişiyle karar versek de şu paylaşımı herkesle paylaşacağım; yani, belediye başkanı olduktan sonra bunu Mut halkına arz edeceğim. 33 projenin içinde kamuoyunda hangisi acil ihtiyaç olarak görünüyorsa ona yoğunlaşırız. Tabi ki, benim gördüğüm kadarı ile organize sanayi bir, otopark sorunu iki, şehrin dışardan gelen misafirlerimizin veya içinde yaşayan ailelerin, ailecek gidebilecekleri, el ele tutuşup gezebilecekleri, oturabilecekleri, çekirdek çitletebilecekleri, çocuklarını rahatça gezdirebilecekleri bir sosyal park lazım. Dolayısı ile bunları birinci, ikinci, üçüncü diye sıralayabiliriz ama buna rağmen belediye başkanlığını kazandıktan sonra gerek internet ortamında gerek meclislerde gerekse mahalle komisyonlarında bunları tartışırız ve halkımızın isteği doğrultusunda, halkımızın öncelik verdiği işlerden başlarız.

Şunu da eklemek istiyorum; Belediye başkanı seçilirsem ilk yapacağım iş, parti rozetimi çıkarıp partili partisiz tüm Mutlulara eşit mesafede hizmet etmeye hazır olmak, olacak.

Mutilcemiz.Net: Teşekkür ederiz.

Bu söyleşi 15 Haziran 2013 tarihinde İbrahim Arı tarafından yapılmıştır.