Silifke lisesinde edebiyat bölümünde okuduk. Bize önder olan edebiyat öğretmenlerimiz vardı. Perihan Üyetürk, Hüseyin Taşeli, Mustafa Kartal, Safiye Kartal, Sevil Türkmen .Kemal Taşkıran, Cem Cuma Ocaklı, Özcan Seyhan, İlhan Tırak ;
Önce okuma alışkanlığı verdiler. Sonra bizi yoğurdular, şekil verdiler.
Halk Eğitim kitaplığı, bize sonsuz kredi açan kitapçılarımız. Paramız var mı, yok mu diye sormadılar. Aldık, okuduk parasını öyle ödedik. Hüseyin Taşeli öğretmenimi bize yardımcı kitap olarak Varlık Yıllığını önerdi. Yaklaşık 70- 80 adet varlık yıllığını Sadık Cilasun kitap evinden alıyordum. Arkadaşlara tek, tek veriyordum. Bedelini arkadaşlardan takip eden aylarda alıp, ödüyorduk.
Sonra Ali Rıza Çabuk- Yetil Özkan , Yüksel Bütün- Kamil Bütün , Halk kırtasiye ( Kamil Saydam ) bize kapılarını sona kadar açıyorlardı. Bazı kereler paramız bittiğinde bize cep harçlığı bile verdiler.
Bu günlerde evde kaldık ya. Ne okuyum derken ; kitaplıkta varlık yıllıkları ile başladım. Yazarların toplu Soruşturmalara verdiği yanıtlar, ( İhsan Akay, Sunullah M. Arısoy, M. Aladdin Asna, Adnan Binyazar , Necati Cumali, Porf. H. Vehbi Eralp, Naci Girginsoy , Muzaffer Hacıhasanoğlu, Ümit Kaftancıoğlu, Prof.Dr. Kemal Karpat, Cahit Külebi , Dr. A.Ferhan Oğuzkan, Emin Özdemir, Şinasi Özdenoğlu, M. Sami Özerdim , Zeyyat Selimoğlu, Cahit Tanyol, Vedat Nedim Tör, Cahit Orhan Tütengil, Ord.Prof.Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Talip Apaydın, Kemal Bilbaşar, Hikmet Dizdaroğlu, Dr. Suat Efe, Talat Sait Halman, İlhan Atilla, Tarık Dursun K., Sami Karaören, Samim Kocagöz, Rauf Mutluay, Aziz Nesin, Mehmet Seyda, Tahsin Yücel, yer alıyordu.
Yılın düşüncelerinde ise ; Reşat Oğuz, Şevket Sürayya Aydemir, Ord.Prof.dr. Sadi Irmak, Abdi İpekçi, M.Rauf İnan, Dr. İbrahim Öktem, Orhan Hançerlioğlu, Sadi Koçaş, Ord.Prof.Dr. H.V. Velidedeoğlu, Prof.Dr. Cavit Orhan Tütengil, Nadir Nadi,İsmail Cem, Cihat Baban, Orhan Apaydın, Tektaş Ağaoğlu, Kemal Bissalman, Bülent Ecevit, Emin Galip Sandalcı, Oktay Akbal, İlhami Ertem, İlhan Selçuk, M.Sunullah Arısoy, Talat Halman, Melih Toker in Cumhuriyet, Yeni ortam , Akşam, Barış, Milliyet gibi gazetelerde yazdıkları makalelerden seçmeler.
Şiirler ve öyküler : Talip Apaydın ( Öğretmen Odası) , M.Alaaddin Asna (Emekli) , Fakir Baykurt ( Cenan ) , Ayhan Bozfırat ( Bir Suçlu Gibi Ezik) , Gülten Dayıoğlou ( Telli Ummuhan ) , K.Tarık Dursun (Fabrikadan Kız Kaçırma) , Nahit Eruz ( Herkese Sevmek Yasak ) , Naci Girginsoy ( Yaz Öylesinde Oyun ) , Hikmet Güzel ( Kaçak ) ,Hakkı Ruşen ( Civcivlerin Ölümü ) , Yıldız İncesu ( Örnekçiler ) Cafer Karatepe ( 124 nolu öğrenci ) , Ümit Kaftancı oğlu ( Ardahan’ ın Yollarında ) , Serhat Kestel ( Yalnız Adam ), Muhtar Körükçü ( Bir kızın Oldu ) , Ayşe Kilimci ( Yanlış Bilmesinler Bizi ) , Beyhan Özaydın( Temizlikçi Kadın ) , İlhan Özdemir ( Bir Yeşil Gömlekli ) Hakkı Özkan ( Yıldızlar ) , Sefer Öztürk ( Ağıl Biraz Ötedeydi ) , Şevket Yücel (Düşünen Köprü ), Muammer Yüzbaşı oğlu ( Bezeci )
1972 yılında Roman ve Hikayemiz, Şiirlerimiz, Müzik, Tiyatro, Resim, Heykel, Çeviriler, Yılın olayları ( Türkiye ve Dünya ) ; 658 sahife, yılın bir özeti . ederi 20 lira. 1981 yılı ( 200 lira ) 1972 den 1982 ye doğru 10 yıl varlık yıllıklarını takip ettim. Şimdi bir hazine buldum. Okumaya devam edeceğim.
Bu yıllıktan 47 yıl sonra, yani yarım asır sonra hala güncel olan düşünceleri sizlerle paylaşmak istiyorum.
Necati Cumalı :
“ … hem cumhuriyetçi, hem halkçı, hem laik, hem milliyetçi, hem devrimci, , hem de devletçi olması gereken nasıl bir devlettir. Çağımızda bu ilkelerin bütününe uygun olarak kurulan bir devlet rejiminin adı nedir ? Üstelik bu devlet kapitalizme, emperyalizme karşı olacak, ulusal bağımsızlığına sıkı sıkıya bağlı kalacak, barışçı olacaktır. Bu devlet düpedüz sosyalizme dönük bir devlettir. Aksi halde bu ilkeler daima bir birleri ile çelişir, çelişecektir. “
Ümit Kaftancı oğlu :
“ …. Atatürkçülük, Atatürkçü düşünce aklın uygulamaya geçişidir. Atatürkçülük soyut kavramlar dizisi değildir. Somuttur; Topraktadır, yazıdadır, yönetimdedir. Pay almadadır, alın terindedir, günlüktedir. Kişinin kişi olduğunu bilen bir düzendedir. Atatürk’ü ölü bilip anmalar düzenleyen duygusal yönün; Atatürkçülükle ilgisi olmamak gerek.
Atatürkçü düşünce yarar sağlayandır. Ulusal varlığına el koymasını bilendir. Toprak altı- toprak üstü varlığınla Atatürk’ün kovduğu ellere , ayaklara kapananlar….. bu mu Atatürkçülük… “
Şinasi Özdenoğlu :
“… Atatürkçü düşüncenin temelinde var olan halkçılık; halk yığınlarını kandırarak ‘ oy toplayan ‘ sahte halkçılık değil; halk yararına en açık biçimde kavga veren, gerekirse halka rağmen halkın çıkarlarını gerçekleştiren, yani taviz tanımayan namuslu bir halkçılıktır. Halk evleri ve Köy Enstitüleri; Atatürkçü ve halkçı düşüncenin eyleme dönüşmesi sonucu doğmuş en başarılı , en soylu eserler olmuştur. “
Vedat Nedim Tör :
“ …. Kemalist rejimin en büyük motor gücü “ akıl ve sevgidir.” Bu bakımdan çağımız ideoloji yelpazesi içinde hiçbir rejim Kemalizm’den daha ileri , daha yapıcı , daha hümanist ve memleketimizin koşullarına uygun değildir. “
1972 nisan ayında bazı önemli olaylar.
- 5 nisan 1972 : Süleyman Demirel ve kardeşleri ile ilgili olarak kurulmuş olan Komisyon , Demirel hakkında soruşturma açılmasını gerekli bulmadı.
- 6 Nisan 1972 : Anaysa Mahkemesi , CHP nin baş vurması üzerine ; Deniz Gezmiş ve arkadaşları hakkındaki idam kanunu usul yönünden bozdu.
- 17 Nisan 1972 : Prof. Dr. Nihat Erim in dilekçesi kabul edildi. Yerine Ferit Melen ,n vekalet etmesi uygun görüldü.
- Meclis Adalet Komisyonu , yeniden Meclise gelen Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamını onayladı.
- 20 Nisan 1972 : Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, Yozgat Bira Fabrikasını açtı.
- 24 Nisan 1972 : Millet meclisi , Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamlarını onayladı.
- 27 Nisan 1972 : Senato Adalet Komisyonu Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamlarını onadı.
- 29 Nisan 1972 : Cumhurbaşkanı Sunay, Suat Hayri Ürgüplü yü başbakanlığa atadı.
- Bu ay içinde Adalet Partisi Adıyaman Milletvekili M. Zeki Adıyaman, mini etek giyenler ile uzun saç ve favori bırakanların cezalandırılmasını öneren bir yasayı meclis e verdiyse de A.P bu tasarıyı geri aldırdı.