DOLAR
32,3675
EURO
35,0041
ALTIN
2.323,31
BIST
9.088,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Açık
26°C
Mersin
26°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Açık
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

HASAT ÖNCESİ MEYVE AĞAÇLARINDA BAKIM NASIL YAPILMALIDIR

04.04.2021
A+
A-

Meyve ağaçlarında kış döneminden hasat zamanına kadar dönemsel periyodlarla hangi işlemler yapılmalıdır? Ağaç gelişimi ve meyve kalitesi için hasat dönemine kadar hangi bakımlar ve ilaç uygulamaları yapılmalıdır? Bu yazımda Ziraat Mühendisi gözüyle kısaca hangi işlemler uygulanmalı, bunları anlatacağım.

Baharın gelmesiyle birlikte, havaların ısınmasıyla uyanan erik ve kayısı ağaçlarında çiçeklenme dönemine girilmiş olup, eriklerde çiçeklerin dökülüp meyve oluşmaya başladığı, kayısı ağaçlarının da çiçeklenme döneminde bakım işleri nasıl olmalıdır?

Kış döneminde uygulanan taban gübresinin, ağacın verimliliği için çok önemli rolü vardır. Aralık ve Ocak aylarında fosfor içerikli taban gübreleri verilerek meyve gözlerinin daha kaliteli, daha verimli olması sağlanır. Ardından budama işlemlerinin yapılmasıyla birlikte yaraların kapanması için bakır uygulaması veya bordo bulamacı uygulaması yapılmalıdır. Azot içerikli gübreler fidan gelişimi için önemli olup, fidanlar kök, gövde yeni sürgün oluşumu ve meyve gelişimine katkı sağlar.

Peki, azot içerikli gübreler ne zaman kullanılmalıdır? Gübreler çiçeklenme döneminden 15-20 gün önce kullanılmalıdır. Ve daha sonra çağlaya bağlayan ağaçlara azot, potasyum ve kalsiyum içerikli gübreler verilmelidir.

Erik ve kayısı ağaçlarında her yıl görülen hastalık ve zararlılar engellemek için ne yapılmalıdır, hangi uygulamalar yapılmalıdır?

Bahar dönemiyle birlikte her yıl erik ve kayısı ağaçlarında en sık karşılaşılan hastalıklar; monilya, yaprak ve unlu bit, çil hastalıkları olduğu görülmektedir. Bahar ile birlikte yapraklarını yeni açan erik fidanlarında, bahar mevsiminde en sık rastlanan zararlı “yaprak biti” zararlısıdır. Yaprak biti zararlısı önlemek için; 15-20 gün ara ile, hava durumuna göre 2-3 defa yapraktan “yaprak biti” ilacı uygulamasını yapılmalıdır.

Kayısı ağaçlarında, bahar döneminde en sık görülen hastalıklar ise; monilya ve çil (yaprak delen) hastalığıdır. Monilya ilacı mantar hastalığını önlemek için yapılmalıdır. Monilya ilaç uygulaması 2 dozda yapılır: Birinci ilaç uygulaması çiçeklenme başlangıcında, ikinci ilaç uygulaması ise tam çiçeklenme döneminde yapılmalıdır. Kayısı ağacı meyveye bağladıktan sonra ve çekirdek sertleşmeye başlayınca “yaprak delen” hastalığına karşı çin ilacı hasattan 20-25 gün önce yapraktan uygulanmalıdır. Sıcaklıkların artmasıyla külleme, kırmızı örümcek gibi hastalıklar baş göstermeye başlayacaktır, bunların ilaçlamasına da 15 gün arayla dikkat etmek gerekir.

Bu hastalıklara karşı ilaç uygulamalarının yapılmaması, fidan gelişimi ve meyve kalitesini çok büyük derece etkilemekte olup verimi düşürmektedir.

Üreticilerimize katkı olmasını diler saygılar sunarım,

AYŞE ARI

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.