DOLAR
34,7141
EURO
36,5691
ALTIN
2.942,47
BIST
9.652,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Parçalı Bulutlu
17°C
Mersin
17°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Hafif Yağmurlu
15°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C

MUT TARİHİNE GENEL BAKIŞ

MUT TARİHİNE GENEL BAKIŞ
23.11.2018
A+
A-

Akdeniz ve Anadolu uygarlığının bütün izlerini taşıyan Mut’un tarihi MÖ 2000 yıllarına kadar gitmektedir.

Torosların orta kesiminde yer alan Sertavul Geçidi ve onu tamamlayan Göksu Vadisi, askeri-stratejik bir öneme sahip olduğu gibi ticari açıdan da eski çağlardan itibaren yöreye yakın güçlü devletlerin ilgisini çekmiş, çeşitli devletlerin hakimiyet kurma mücadelelerine sahne olmuş ve bu nedenle de sık sık el değiştirmiştir.

Türkler Anadolu’nun fethinden itibaren Göksu (Calycadnus-Kalykadnos) ırmağının iki tarafındaki bölgeye “İçel” (İç-il) demişlerdir. Selçuklular bu adla “Taşlık Kilikya” denilen bölgeyi anlamışlardır. Eski çağda Mut, Silifke, Ermenek ve Anamur ile birlikte Taşlık Kilikya’nın dört şehrinden biri olmuştur. Türkler memleketin iç kısmını hemen hemen tamamıyla kaplayan engebeli taşlık alanlara “Taşeli” ismini vermişlerdir.
Mut ilçesinin tarihi, çok eski devirlere kadar dayanmakla birlikte, bu tarih İçel tarihiyle şekillenmektedir.

Mut, Türk fethinden önce Arzavan Krallığı (MÖ 1750), Hititler (MÖ 1865), Frikler (MÖ 1180), Asurlular (MÖ 839 – 834), Makedonlar, Selefkoslar, Ermeni Krallığı, Romalılar, Arap-islam devletleri hâkimiyetini görmüştür.

MÖ 546 yılında bölge Perslerin eline geçmiştir. Kilikya’da Pers egemenliği MÖ IV. yüzyıla kadar sürmüş, MÖ 334’de Makedonya Kralı iskender, Pers egemenliğine son vermiştir. Mut, Büyük İskender’in ölümünün ardından komutanlarından Selofkos’un eline geçmiş; bölge, MÖ 64 yılına kadar Selefkoslar’ın elinde kalmıştır.

MÖ 50 de Kilikya kentleri Romalıların hâkimiyetine girmiştir. Claudiopolis (Mut), Roma İmparatorlarından Sezar Claudios tarafından MÖ 41 yılında bir koloni (sömürge) şehri olarak kurulmuştur. Bundan dolayı belde bir süre Claudiopolis adını almıştır. Koloni, bölgeye kuzeyden gelen büyük yolun Kalykadnos (Göksu) vadisine girdiği yerde seçilmiştir. Theophanes bu şehri, Toros’un iki sırtı arasında bir vadide olarak tarif edmektedir.

Kilikya Bölgesi, MS 395 yılında Roma İmparatorluğu’nun ikiye ayrılması ile Bizansların eline geçmiştir. Anadolu topraklarının askeri ve idari themalara ayrıldığı İmparator Heraklios zamanında Mut, Adana ve İçel bölgelerini içine alan topraklar merkezi Tarsus olan 13. Thema içinde yer almıştır.

Bizanslılar döneminde Arap-İslam ordularının bölgeye olan akınları artmış, 634 – 644 yıllarında Kilikya’ya kadar ilerlemişler ve Mut, Halife Hz. Ömer zamanında Müslüman Arapların eline geçmiştir.

Kilikya Bölgesi, Hz. Ali ile Şam Valisi Muaviye (Emevi Devleti’nin kurucusu) arasındaki iktidar mücadelesinden yararlanan Bizanslıların eline geçmiş, ancak yeni akınlarla bölge tekrar Müslümanların eline geçmiştir.

Abbasi Halifelerinden Harun Reşit (786 – 809) zamanında Bizans sınır bölgelerinde kurulmuş olan Avasım (Tampon bölge) ismi verilen şehirlere (Bölgede Çukurova’nın sınırı olan Toroslar’a) Türkmen aşiretleri yerleştirilmiştir.

Mut, Harun Reşit döneminde ele geçirilmiş ve komutanlarından Ebu’l-ferec el-Turki, yönetici tayin edilmiştir.

 

DÜNDEN BUGÜNE HER YÖNÜYLE MUT