DOLAR
35,6798
EURO
37,4767
ALTIN
3.181,09
BIST
10.104,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Açık
18°C
Mersin
18°C
Açık
Pazartesi Açık
18°C
Salı Açık
18°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
17°C
Perşembe Açık
17°C

PROF. DR. MEHMET YILMAZ

PROF. DR. MEHMET YILMAZ
17.11.2018
A+
A-
Mehmet Yılmaz (14.6.1963 / Mut)
1987’de GÜ Gazi Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Bölümü’nden mezun oldu; HÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü, Resim Anasanat Dalı’nda Yüksek Lisans (1989) ve Sanatta Yeterlik (1993) çalışmaları yaptı. 1990’da ODTÜ Güzel Sanatlar ve Müzik Bölümü’nde yarı zamanlı Öğretim Görevlisi; 1991’de Araştırma Görevlisi ve 1995’te Öğretim Görevlisi oldu; 1998’de Doçent unvanı aldı. 2003’e kadar adı geçen kurumda Resim, Heykel ve Modern Sanat dersleri verdi. 2003’te Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde çalışmaya başladı; 2004’te Profesör oldu.
2006’dan bu yana Ankara’da Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde çalışmaktadır.Sergileri:

1982-2007 arasında biri Almanya ve on altısı yurt içinde olmak üzere on yedi kişisel sergi açtı; yurt içi ve yurt dışında grup etkinliklerine katıldı. 1981-98 arasında yurt içinde katıldığı resim yarışmalarından on dört ödül kazandı.

Kitapları:

Heykel Sanatı, (İmge Kitabevi, 1999; 2006)
Sanatçıları Okumak ya da Hayali Söyleşiler (Ütopya Yayınevi, 2001)
Modernizmden Postmodernizme Sanat (Ütopya Yayınevi, 2005).

Yayına Hazırlama:

Kuşaklararası Söyleşiler (UPSD Ankara Şubesi Yayını, 2000)
Sanatın Felsefesi, Felsefenin Sanatı (Ütopya Yayınevi, 2004).

mhmt_ylmz@yahoo.com

SANATIM HAKKINDA:

İnsan bedeni, gerek nesne gerek imge olarak sanatımın baş kahramanıdır. Onun kadar çekici, dayanaklı, inatçı ve meydan okuyucu bir imge tanımıyorum. Bir kavşaktır, mücadele alanıdır, mekândır beden. Din ve felsefenin ezeli tartışması olan ‘beden ve zihin’ ikileminden tutun, gerçeklik, yanılsama, temsil, kurgu, toplumsallık, bireysellik, cinsellik ve iktidar ilişkilerine kadar, neredeyse bütün tartışmalar öncelikle beden üzerinden yapılmıştır, yapılmaktadır.

Modern zamanlardaki sıkı tartışmanın aksine, bugün açıkça görüldüğü üzere, beden ne sanattan kovulabilir, ne firar edebilir, ne de anlamdan arındırılabilir. Buna ne sanatçının, ne seyircinin ne de bedenin gücü yeter. Onu görmezden gelmek arzu ve nefretlerimizi, umut ve korkularımızı, düşlerimizi görmezden gelmek demektir.

2004’ten bu yana üzerinde çalıştığım CİN.S.EL ŞEYLER dizisindeki resimler, özel yaşantıma dair bir sürecin (‘Düşan çalışmaları’nın) ‘görsel ve kavramsal notlar’ıdır. Bu notlarda, bedeni bir bütün olarak değil, bazen kısım kısım, bazen şematik bazen de simgesel olarak ele aldım. Kompozisyonlarım, önceden planlanmış simgesel elemanlardan tutun, çalışma anında kendiliğinden gelişen boyasal heyecanlara, foto-portrelere ve sözcüklere kadar, oldukça değişken imgelerden meydana gelmektedir. Binbir düşüncenin cirit attığı beyin (kafatasının içine gizlenmiş ‘cin.s.el organ’), birbiriyle yarışan spermler, bir varoluşa yataklık eden rahim, organlar arasında yaşam sıvısı taşıyan damarlar, sözcükler ve ne idüğü belirsiz şeyler bir araya geliyorlar, cinleşiyorlar.

Mehmet Yılmaz