DOLAR
38,4149
EURO
43,7601
ALTIN
4.095,06
BIST
9.432,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
22°C
Mersin
22°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C
Çarşamba Yağmurlu
22°C

Alevi Kültür Dernekleri Anamur Şubesi Genel Kurulundan

Anamur yolları kayrak çakıllı, yar yar derlerdi. Şimdilerde bölünmüş yollar, tüneller yapılmış. Ama hala devam eden tüneller var. Uçurumun kenarında virajlı yollar. Gözce’den sonra bölünmüş yol. Ama 90, 70, 50 levhaları sıralanmış.
Bölge Temsilcisi Hasan Mansuroğlu, Adana Şube Başkanı Hayri Yılmaz ve eşleri ile birlikte; Alevi Kültür Dernekleri Anamur Şubesinin Olağan Genel Kurul Toplantısı için yollara düştük.
Anamur’da birkaç yıl önce hizmete giren Cem Evi yanında yer alan Kaşdişlen Kültür Merkezi Salonunda yapılan genel kurulun divan başkanlığını Hasan Mansuroğlu, katipliklerini ise Celal Necati Üçyıldız, Veli Deniz yaptılar.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından, faaliyet raporu, hesap raporu ve denetleme kurulu raporları sunuldu. Oy birliği ile ibra edildi.
Nurgül Er’in hazırladığı tek liste ile seçimlere gidildi. Oylama sonucunda Yönetim Kuruluna
Nurgül Er, Yılmaz Er, Şeref Cer, Veli Ayar, Mehmet Aysu; Denetim Kuruluna Binali Çiftçi, Emine Toğrul, Bayram Göknar; Disiplin Kuruluna Süleyman Bulut, Ayşe Akbulut, Hasan Ardıç; Üst Kurul Delegeliklerine Yüksel Er, Şeref Cer oy birliği ile seçildiler.
Tekrar seçilen Nurgül Er, yaptığı teşekkür konuşmasında: “Cem Evinin yapılmasında, daha sonrasında emek veren tüm kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum. Kuruluştan bu güne hep yanımızda olan canlara teşekkür ediyorum. İbadetlerimiz devam edecek. İnançlarımız gereği ziyaretlere gideceğiz. Kültür gezileri ile inanç merkezlerimize daha fazla ziyaretler yapacağız.”
Bir yanda Alevi inancını tanımayan siyasi kadrolar varken, bir yanda içinden gelerek halkın inançlarını yerine getirmesi için Cem Evleri yapan yerel yönetimler yer alıyor.
Geçtiğimiz yıllarda gördük ki, talepleri haykırmanın ötesinde, içinde bu inanca saygısı olan yerel yönetimler, karar vererek kısa süre içinde Cem Evlerinin yapılmasında büyük katkılar sundular.
Zorlama ile namus belası hizmetler hep sürüncemede kaldı. Kimi yerel yönetimler kendi avluları içinde gördükleri için kültür merkezleri gibi müdür atayıp, izin belgesi ile ibadet edilen yerlere dönüştürdüler.
İmar planlarında yasal konum; Sosyal Kültürel Tesis Alanı (Cem Evi) şeklinde yapılmakta, kiralama, tahsis yapılarak Alevi örgütlerine teslim edilmektedir. Bir kısım Alevi örgütleri kendileri arsa temin ederek, bağışlar, yerel yönetim katkıları ile yapılmakta, bunların tapuları kendilerinin olmaktadır.
Zorlukların aşılması için eşit yurttaşlık temelinde, Cem Evlerinin yasal statüye kavuşması gerekmektedir. Yani ibadet yeri tanımının içinde Cami, Havra, Kilisenin yanında Cem Evleri de yer almalıdır. Bu konuda yargı kararları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları da mevcuttur.
Siyasi iktidarların, cak cık yerine, artık bunun yasasını biran önce çıkarmaları gerekmektedir.
Alevi halkı bunu beklemektedir.

Yazarın Diğer Yazıları