DOLAR
34,9466
EURO
36,7211
ALTIN
2.977,22
BIST
10.125,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Çok Bulutlu
14°C
Mersin
14°C
Çok Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
12°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
16°C
Salı Parçalı Bulutlu
17°C
Çarşamba Açık
17°C

BEYLİKLER DÖNEMİNDE MUT – 3

BEYLİKLER DÖNEMİNDE MUT – 3
28.07.2019
A+
A-

Osmanlı Beyliği – Osmanlı İmparatorluğu – Dönemi

Söğüt’de kurulan ve kısa zamanda gelişme göstererek Anadolu’ya yayılan Osmanlı Beyliği, Karaman Beyliği için bir tehdit oluşturmaya başlamış; söz konusu beylikler arasında muharebeler olmuştur. İki beylik arasındaki mücadeleyi, 1361‘de Karaman Hükümdarı olan Alaeddin Ali Bey’in Osmanlı Sultanı I. Murat’ın kızı Nefise Sultan‘la evlenmesi ile kurulan akrabalık bile değiştirememiştir.

Alaeddin Ali Bey, kayınpederi I. Murat’ın Rumeli Fetihlerinden faydalanarak bir kısım Osmanlı topraklarını işgal etmiştir. Ancak, Osmanlılar’dan aldığı yerleri geri vermek ve Moğol aşiretini tahrik etmeyeceğini garanti etmek şartıyla bağışlamıştır.

Alaeddin Ali Bey’in saldırılarını tekrarlaması sonucunda, Osmanlı Padişahı Yıldırım Beyazıt Karamanoğulları üzerine bir sefer düzenlemiş, 1398 yılında Alaeddin Ali Bey’i yakalatıp Konya’da idam ettirmiş, oğullarını da Bursa’da hapse artırmıştır. Bu şekilde Karamanoğlu Beyliği’nin, Toros Dağları’nın kuzey kısmındaki (Konya, Larende, Niğde, Develi, Karahisar) illerini ele geçirerek bu beyliğe son vermiştir. Mut, Ermenek, İçel, Taşeli ve yöreleri ise Karamanoğulları ailesinin diğer kolundan gelen Süleyman Bey ve oğlu Şeyh Hasan’ın yönetiminde kalmıştır ( 1398 ).

Ankara Savaşı sonucunda Yıldırım Beyazıt’ın Timur’a esir düşmesi ve Osmanlı Devleti’nin büyük bir sarsıntı geçirmesi üzerine, tüm Anadolu Beylikleri gibi Karamanoğulları’na da toprakları geri verilmiştir. Bursa’da hapis bulunan Alaeddin Bey’in oğullarından II. Mehmet Bey, Karamanoğlu Beyliği’nin başına getirilmiştir (1402).

Mehmet Bey, Karaman hükümdarı olarak Konya’yı başkent yapmış, Karaman ailesinden olan Süleyman Bey ile oğlu Şeyh Hasan’ın ellerindeki Mut, Ermenek, İçel ve Taşeli taraflarını alarak buraları da kendine bağlamıştır. Mut, 1402 yılından sonra Fatih Sultan Mehmet devrine kadar, Karaman alilesine mensup kişiler tarafından idare edilmiştir.

1419’da Larende Memlük Devleti‘nin eline geçmiş, Mehmet Bey Taşeli’ne kaçmak zorunda kalmış, böylece Mut Memlüklerin nüfuzu altına girmiştir.

Sonraki yılarda Beyliğin başına Mehmet Bey’in büyük oğlu ibrahim Bey geçmiştir. İbrahim Bey, büyük oğlu İshak Bey’i yönetimindeki başkenti Silifke olan İçel’e vali tayin etmiştir. İshak Bey’in daha babasının sağlığında devletin idaresini ele alması kardeşlerini kıskandırmış ve Pir Ahmet Bey Konya’da kendini Hükümdar ilan etmiştir. Bu durumda Karamanoğulları Beyliği fiilen ikiye bölünmüştür, İshak Bey’in Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan’dan yardım alarak Konya’yı ele geçirmesi üzerine Pir Ahmet Bey Fatih Sultan Mehmet’e sığınmak zorunda kalmıştır.

İshak Bey’in, Ermenek ve Dağpazarı Savaşlarında Pir Ahmet Bey’e yenik düşmesi üzerine Silifke Kalesi’nin dışındaki Karamanlı toprakları Osmanlı himayesindeki Pir Ahmet Bey’in eline geçmiştir.

1466‘da Fatih Sultan Mehmet, ordusuyla Karaman ülkesine girmiş, bölge Osmanlıların ülkesine katılmış, yönetime oğlu Mustafa atanmıştır.

Pir Ahmed Bey savaşı kaybetmesine rağmen Osmanlıya karşı mücadeleyi sürdürmüştür. 1471’de bölgeye gönderilen Gedik Ahmed Paşa, İçel taraflarına giderek Silifke’yi ele geçirmiştir. Bu sırada Pir Ahmet ve kardeşi Kasım Bey, Akkoyunlular’dan yardım alarak Larende’yi ele geçirdiyse de Osmanlılar tekrar geri almış, Kasım Bey İçel’e çekilmesine rağmen Silifke’yi Osmanlılar’dan geri almıştır.

Pir Ahmed Bey’in ölümünden sonra Mut da dâhil Karamanoğlu Beyliği’nin sahip olduğu tüm topraklar Osmanlı’ların eline geçmiştir. Karamanoğlu Kasım Bey bir süre saklanmış, Cem Sultan’ın II. Beyazıt’a karşı giriştiği iktidar mücadelesinde tekrar ortaya çıktıysa da, Cem’in Rodos’a gitmesi üzerine yine yalnız kalmıştır.

Kasım Bey’in ölümünden sonra, 1484 yılında Karaman Beyliği’ne Kasım Bey’in kızının oğlu Mahmut Bey geçmiştir. Mahmut Bey’in, Osmanlı – Mısır savaşlarında Mısır tarafını tutması üzerine, Davut Paşa İçel’e hücum etmiş, Mahmut Bey Halep’e kaçmıştır. 1487 yılında, Karamanoğulları Beyliği’ne kesin olarak son verilmesi ile İçel, Osmanlı hâkimiyetine girmiştir.

Bazı tarihçiler, Karamanoğulları Beyliği’nin Osmanlılar karşısında bu kadar uzun ömürlü olmasını, “Karamanoğulları, Anadolu Selçukluları ve Moğollar zamanından beri yurtları bulunan Karaman – İçel Dağlık Bölgesini kendilerine yurt edinmişler; Karamanoğuliarını buralardan Selçuklular da, Moğallar da söküp atamamışlardı. Karamanoğulları, Selçuklulardan sonra Konya ve çevresi devletin siyasi-idari merkezi olmak göreneğini yaşadıkları için kendilerini Selçuklu Devleti‘nin devamı (mirasçısı) gibi görmüşler ve bu mirası Osmanlılara kaptırmak istememişlerdir” şeklinde yorumlamaktadır.

Memlûk Devleti: Eyyûbîlerin çöküşü ile Osmanlıların Mısır’ı ele geçirmesi arasında geçen üç yüzyıla yakın zaman diliminde Mısır ve Suriye’de hüküm sürmüş olan devlet. Memlûk Devleti’ni 1250 ve 1382 yılları arasında kurucu aile Bahrî Memlûkler idare etmiş, 1517’ye dek ise Burcî Memlûkler yönetimi ele almıştır. 

DÜNDEN BUGÜNE HER YÖNÜYLE MUT