DOLAR
19,0118
EURO
20,3978
ALTIN
1.209,63
BIST
4.975,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Açık
18°C
Mersin
18°C
Açık
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Çok Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
20°C

CUMHURİYET ALANLARI

1940 yıllarında Balandız’ın Boklu Alan denilen yerinde Hasan Hüseyin Efendi diye bir ilim adamı yaşamaktadır. O dönemin mülki amirlerine Silifke- Gülnar arasında; orta yerde bir Cumhuriyet bayramı yapalım teklifi götürmüş. O zamanlar 29 Ekim’de herkes yaylalarda oturduğundan, Gülnar ve Silifke ilçeleri bir araya gelmişler. Düzlük alanda birlikte Cumhuriyet Bayramı kutlanmış, Türküler söylenmiş, şiirler okunmuş. Halk evleri de müsamere sunmuşlar.
Rivayete göre; yıllar sonra 1970 yıllarında, Süslü Niyazi diye bir kamyoncu, gençleri, çocukları toplayıp kamyonuna bindiriyor. Oraya Hasan Hüseyin Efendi’nin evinin karşısına tahtadan bir levha dikiliyor. Bu mevkiinin adı: Cumhuriyet Alanı konuluyor.
Şekerler, lokumlar dağıtılıyor. Balandız a kavakların dibine gelince de:
“Duyduk, duymadık demeyin bundan gayri Boklu Alan ismi söylenmeyecek, oranın adı Cumhuriyet Alanı oldu.’’ diyerek ilan etmiştir.
Yeni yerleşim yeri artık, Cumhuriyet Alanı Mahallesi oluyor.
29 EKİM 1960 yılında Silifke Atatürk Anıtı arkasında bir Cumhuriyet Alanı vardı. Cumhuriyet İlkokulundan yürüyerek anıta geldik. Yolda halk bize katıldı. Alana geldiğimizde alan hınca hınç dolu idi. Sadık Yıldız, Ali İhsan Yıldız, Tombulların kamyonları ile köylüler gelmişlerdi. Coşkulu bir bayram kutlaması oldu.
Her yıl Atatürk Anıtına çelenk konulup, bayram da alanda kutlanıyordu. O coşku devam etti. 1970’li yıllara gelindiğinde Halk Eğitime bir bina yapmak üzere belediye meclisi toplandı. O alanın imar planını yerleşim yeri olarak değiştirdi. Halk Eğitim binası ile birlikte birkaç aileye orası satıldı. Evler dükkanlar yapıldı.
Ondan sonra yolun içinde bayram kutlamaya devam ettik.
Kapalı Pazar yeri planı içinde yeni bir Cumhuriyet alanı yapılmışsa da birkaç yıl sonra orası kendi haline bırakıldı.
Şimdi geriye doğru baktığımda; Cumhuriyet kazanımları o zaman yok edilmeye başlanmış. Özelleştirme gıygıdısı adı altında tüm Cumhuriyet kazanımları yok edildi. Şimdi son aşama şeriat düzeni provaları yapılıyor.
Bir şeyler yapmalı. Cumhuriyet sevdalıları bir araya gelmeli, Cumhuriyet karşıtlarını 99. yıl önceki yerlerine göndermeli.
Cumhuriyetin 100. yılında kendi Cumhuriyet alanımızda bayramlar kutlama dileğiyle, Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun.
Cumhuriyet alanımızı geri istiyoruz.
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.