DOLAR
36,6472
EURO
40,0276
ALTIN
3.531,72
BIST
10.879,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Parçalı Bulutlu
22°C
Mersin
22°C
Parçalı Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
11°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
13°C
Cuma Parçalı Bulutlu
15°C

GÜLNAR HATUN YÖRÜK ÇİFTLİĞİ

Gül ve Nar bahçede açan güller ve tane tane meyvesi ile nar. Sevdiğine verilen ilk anmaca gül, sonra sevgi bağı kurulunca nar dalından itina ile koparılır ve anmaca verilir.
Gülnar Hatun sevgi dolu bir kız. Ona aşık olan Eba Müslüm gibi bir kahraman olunca, Abbasiler’den çıkan Türkmen obası Gülnar’a gelir, yerleşir. Tarihe bir not düşerler. Gülnar Hatun Gülek Boğazı’nda Abbasi Sarayı’nda katledilen Eba Müslüm’ün kızanları tarafından öldürüldüğü rivayet edilir. Rivayet bu ya; Eba Müslüm’ü saraya çağıran odur. Orada buluşmak, görüşmek ister. Yani tuzak kurulmuştur. Doğru mu yanlış mı bilemeyiz. Ama tarih böyle yazmış. Gülnar Hatun’unun anası obayı alır Gülnar Büyükeceli’ye getirir. Oraya da “Büyük Eyceli” derler
Geçtiğimiz günlerde Gülnar’da eski ANAY BAZARI’nda kurulmaya başlayan GÜLNAR HATUN Çiftliği’ni ziyaret ettik. İçinde Yörük Kızı ruhu olan Fatma Su; Mersin’de bir temizlik şirketinde uzun yıllar çalışır, eşi hakka yürüyünce Müftü Dedesinden kalan 4 dönüm tarlaya bir çiftlik kurmak ister. Gelir, elleri tırnakları ile hayalindeki toprak damları kurmaya başlar. Doğa Rehberliği de yapmaktadır. Sosyal medyayı iyi kullanır. Mersin ve diğer illerden çıkan Doğa Gezginleri gelirler, meşe ağacının dibinde köşkte yapılan sıkma, börekleri yayıkta yayılan ayran veya közde pişen çay ile kahvaltı yaparlar. Sonra ver elini yürüyüş parkuruna. Doğa rehberliği için hayallerin olacak. Grubu sağ salim geri getireceksin. Sorumluluk büyük. Ama bizim Yörük Fatma bunları başarır. En önde üç etek zubunu, başında paralı telliği, yazması ile yoğurt çalma, peynir yapma, tarhana yapmayı da gösterir.
Zaman zaman çiftliğe gönüllüler geliyor. Onunla birlikte çiftlikte toprak damları kurmaya devam ediyorlar.
“Bir el lazım tahtayı, çubukları tutacak. O zaman ben evleri kendim yaparım. Ustalık da var.”
Torosların tepesinde ufku açık bir kadın, kendine Gülnar Hatun’u örnek almış. Onun yolundan gidiyor. Ufku açık, hayalleri var. ANAY BAZAR’ında eski dönem günleri geri getirmek istiyor.
“Eskiden Gülnar Bazarı burada kuruluyormuş. Zaten köyünden çıkan kimse ben Gülnar’a gidiyorum demez. Ben BAZAR’a gidiyorum“ der.
ANAY Alanında üretim devam ediyor. Kişniş üzüm ve bağlar. Köyün adı da bu yüzden ÇUKURASMA olmuş. Ama üzümler değer bulmayınca bağlar kuruyor. Eskiden Tekel kuru üzüm alıyormuş. Toplanıp, kamyonlarla Silifke Tekel’e teslim ediliyormuş. Bu destek alımı bitince sofralık üzümlerde kentlere uzaklık, nakliye nedeni ile alıcıya ulaşamamış. Nohut bitmiş. Ama burada karınca kararınca üretim devam ediyor.
Bir el uzatmak, Mersin Büyükşehir Belediyesi kişniş üzüm ayıklama makinası kurmuş, alın size destek. Ama yeter mi? Bağlar yeniden kurulacak, daha önce var olan şaraplık üzümler toplanıp, ANAY BAZARI’NDA kurulacak bir fabrika da üretilecek.
“GÜLNAR HATUN ŞARAPLARI“
GÜLNAR HATUN ÇİFTLİĞİ işte bu amaçla kurulmuş. Dedik ya hayaller, bir başka Gülnar Hatun yolundan giden Lavanta Fatma, köyünde 10 dönüm araziye lavanta bahçesi kurmuş, Yörük Fatma kendi köyüne Gülnar Hatun Çiftliği kuruyor. Bunlara el vermek lazım. Yerel yönetimler, özellikle Büyükşehir belediyesinin çalışmaları içinde olan Kadın Üreticiler Kooperatifi çalışmaları içinde bu kadınlarımıza destek vermeleri, sahi İŞKUR bu çiftliğe birkaç işçi veremez mi?
Çiftliğin bir köşesine prefabrik bir ev yapılmış. Balkonunda bizi konuk etti. Karşımızda tepede bir köy vardı. Sorduk:
“Tol Köyü, bir zamanlar Tol Beyliği burada imiş. Onlarla Müftü Dedemiz çok ahbapmış, biz onlara yardım ederdik, onlar bize. Ziyarete giderdik, onlar bize gelince batırıklar yapılır, sohbetler edilirdi. Kentlere göçtüler. Şimdi kalanlar karınca kararınca üretime devam ediyorlar. Biraz el verseler, biraz destek, biz üretmeye devam edeceğiz. Geçmişten gelen yörük kültürünü devam ettirmek istiyorum. Çağrılan bütün yerlere gidiyorum. Antalya, İstanbul, Konya, Diyarbakır, tek amacım Yörük Kültürünün yaşaması, burada Torosların tepesinde gözlere sere sere yaşatmak. “
Bir zamanlar Gülnar’a şarap fabrikası kurma girişiminde bulunan Baloğulları vardı. Gülüp geçtiler. Ona destek verilse, onun yanında nohut, bakliyat ambalaj fabrikaları, elma suyu fabrikası kurulurdu. Gülnar’da 1970’li yıllarda 5 bin kişi ile nohut mitingi yapıldı. Sonra nohut destekleme alımları başladı. Tekel kuru üzüm destekleme alımları yaptı. Bunlar devam etse, Gülnar ülkenin herbir yerine taşınmazdı.
Örgüt ruhu Gülnar Hatun’dan gelen Gülnarlılar, Gülnar’a sahip çıkın, projelerle fabrikalar kurulsun. Güneş Elektrik Üretim Santralleri kurulsun. Köylere geri göç başlasın. Yörük Fatmalara bir el verin, destek verin çoğalsın.
Ne diyelim:
BOLCA ÜRETİM HAKÇA TÜKETİM.
Yazarın Diğer Yazıları