DOLAR
32,3635
EURO
34,9543
ALTIN
2.325,43
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Açık
26°C
Mersin
26°C
Açık
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Açık
24°C
Salı Az Bulutlu
22°C

KAMIŞLI ŞIH HALİT GOCA

A+
A-

Bugün Suriye’de olan Kamışlı bölgesinden, Toroslara, Niğde Kamışlı yöresine bir oymak gelir. Bo oymak sahipleri gittikleri yerlerde, KAMIŞLI adını hep taşırlar. Şimdilerde Mut Göksu (Köprübaşı) mahallesinde yaşayan tahtacı oymağında büyük bir aile grubuna Kamışlı sülalesi denir. Soyadları da KAMIŞLI’dır.

İşte 19.y.y. Alanya Şıhlar köyünden gelen bir tahtacı ailesi, Taşucu üstünde Tahtacı Belen / Tahtacı Kuyusu na yerleşirler. Bunları o yıllarda orman kesimi yaptıran Hacı Paşalar ormanlarında çalıştırlar. Sonra bunların yanlarında diğer tahtacılar gelirler. İçel bölgesinde kesilen ormanlar, o yıllarda İSKELE adını alan Taşucu iskelesinden gemiler ile Şüveys kanalına gider. 
Tahtacı Belen , o yıllarda Bolacalı(Bulacalı)/ Bozdoğan adı verilen aşiretlerin toplandığı büyük bir yerleşim yeridir. Onun için buraya gelen tahtacılara Bolacalı, Bulacalı Tahtacılar adı da verilir.

Bu bölgede çalışırken, Kırtıl dağı eteğinde orman içinde bir Yörük yurdunu satın alırlar. Buraya bir köy kurulur. Adı Bahçe Obasıdır. Resmi Kayılarda Korucuk diye tanımlanır. Burada kesim işleri bitince tarıma, bahçeciliğe geçerler. Bu köyü kuran Şıh Abidin Goca dır. Mezarı da bu köye ait kesmeli Boyun denilen yerde, eski mezarlıktadır. Her yıl Sultan Nevruz, Hıdır Ellez gibi günlerde , çörek çekip, ziyarete giderler.

Bu bölgede kesim işleri azalınca Abidin Goca nın kardeşi Kamışlı Halit Goca, oymağı alır, Mut İlçesinin Kravga Bucağında beylerden yer satın alırlar. Köprübaşı ( Goca Oba ) diye köy kurarlar. Sonra Ermenek Bölgesinden bir oba da buraya gelir. Onlara da yeni obalılar derler.

Kamışlı Şıh Halit Goca , aynı zamanda liderdir. Zaman içinde daha önce Kıbrıs’a giden, oymağın sorunları, inançlarını sürdürmek için yol önderi olarak Kıbrıs’a gider, gelir. 
İşte 20.y.y.başında 1903- 1906 yıllarında giderken şimdilerde Nuri Köy sınırlar içinde Bayamlı Çeşmesi yanında mola yerinde Hak ka yürür. Orası da o dönemin ipek yolu dur. Bütün kervanlar Zeyne, Kürt Köyü (Pelitpınarı) Gökbelen, Balandız, İmamuşağı, Tahtacı Belen ( Kocapınar) üzerinden Taşucu iskelesine ulaşır. Yol üzerinde çeşmeler vardır. Bayamlı Çeşmesinde genellikle tahtacılar mola verir. Civar köylerden aldığımız bilgiler içinde buradaki mezarların tahtacı mezarları olduğu, bir-iki km. ilerde Gelin Ardıcı denile çeşmede genellikle Yörüklerin mola verdikleri, onların da mezarlarının burada olduğu belirtilir.

İşte Şıh Halit Goca nın mezarın burada olduğu ile ilgili anlatılanları 2004 yılında yayınlanan Yusuf Ziya Yörükan’ın Anadolu da Aleviler ve Tahtacılar adlı kitabında yer alan bilgiler ile örtüştüğünü gördük. Bir sarı geçili Yörük kadını rüyasında gördüğü Halit Goca nın mezarını yaptırır.( Ankara da yaşayan Ali Kuru ) . Hak Hizmetlerini kabul etsin.

Meşe ağaçlarının arasında Bayamlı Çeşmesinin hemen altında türbe yerini alır. Her yıl yöre halkı yağmur duasına gider, dilek dilemeye giderler. Ama adını bilen yok. Sorduğumuzda:
“ her halde Zeynel Abidin in akrabası “ derler.

Artık Nuri Köy Bayamlı da yer alan Türbenin adını koyma zamanı geldi. Kamışlı Şıh Halit Goca nın levhasını hazırlatıp, meşe ağacını üstüne koymak lazım. Bu konuda ufku açık Muhtarımız Mustafa Şen ile birlikte asma zamanı geldi.

Artık İpek yolu kalmadı. Ama, Mut tan Şarlak üzerinden Nuru köyünde asvalt yollar yapılmış. Koca Obalılar, Bahçe Obalılar atalarının türbesini ziyaret edebilirler.

NOTLAR : 
(1)
“Yanyaırlı Hasan Mümtaz Bey de bulunan 1834 tarihli belgeye göre ( Yanyatır Ocağı dedelerinden Ali çelebi tarafından yazılan ) : 1834 ve 1906 yıllarında Silifke’den gemiler ile Tahtacıların nacarlı kolunun Kıbrıs’a işlemek için gittiği. Şeyh Halit isminde birisinin, Kıbrıs’ta ayinlerine (cemlerine ) riyaset etmek ( yönetmek) için gönderildiği bildirilmektedir.”

(2) “Nuru Köyü Bayamlı semtinde Çeşme ve köşkün yanında bir türbe bulunmaktadır. Bu güne kadar bu türbenin adı hiç söylenmemiş. Tek bilinen Zeynel Abidin’in akrabası olduğu belirtilmekte 
Bu türbe ile yaptığımız yaklaşık 35 yıla varan bir araştırma sonucu, 1810 yıllarında Taşucu üstünde Tahtacı Belen, Tahtacı kuyusuna gelen üç kardeşten birisi olduğu bilgilerine ulaştık.
Bunlardan Abidin Şıh Goca (Kırtıl Köyünde) , Süleyman (Mustafa) Şıh Kocapınarı köyünde) 
Şıh Halit ise Mut Köprübaşına yerleştiği, zaman içinde Kıbrıs’a giden Nacarlı Tahtacılarının sorunlarını çözmek, onlara dedelik yapmak üzere Mut- Kıbrıs arasında gelip, gittiği. Bir gidişinde de burada konakladıklarında Hak’a yürüdüğü, mezarını da buraya konulduğu şeklinde bilgiler aldık. 1976 yılında Bayamlı’da orman işçiği yapanları ziyareti sırasında ,
Gerek orman emvali nakliyesi sırasında, gerekse , Köprübaşı – Kırtıl arasında gidip gelmelerde buranın orta yer olduğu, hep mola verildiği , burada ölenlerin de bu mezarlığa defnedildiği söylendi. Felteş (Ahmet) Duman ve oğlu Mehmet Duman’dan aldığım bilgiler ile onların anlatımları örtüştü. 2009 yılında burayı tekrar ziyaret ettim. Bu mezarlığın genellikle Tahtacıların mezarlarını koymak için kullanıldığı, Gelin Ardıcında ise buradan geçen Yörüklerin mezarları olduğu söylendi. Bu anlamda Bayamlı’da yaptırılan türbenin Halit Dede’ye ait olabileceği konusunda bilgiler yoğunlaştı. “

3. Fotoğraflar için Nevzat Üçyıldız ‘a teşekkürler.

Kaynakça :

(1) ANADOLU DA ALEVİLER VE TAHTACILAR YUSUF ZİYA YÖRÜKAN
KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI ( 2004 ) sahife : 157 (Yanyatırlı Hasan Mümtaz Bey de bulunan 1834 tarihli belge.

(2). Necati Kılınç , 1941 doğ. Pelitpınarı(Kürt ) köyünde oturur.

(3) . Ahmet Duman, Mehmet Duman ve Fevzi Üçyıldız’Dan derleme notları.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.