DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
22°C
Mersin
22°C
Az Bulutlu
Pazar Açık
22°C
Pazartesi Açık
24°C
Salı Açık
27°C
Çarşamba Çok Bulutlu
26°C

Mehmet AKPINAR

İMBİKTEN SÜZÜLENLER

FERASET ÖNEMLİ

20.03.2021
A+
A-

Feraset nedir? Çocukluğumda annemin ağzından sık sık duyardım ‘ferasetli’ sözcüğünü. Tabi o ‘firasetli’ derdi. Aklı başında, düşünceli, işini iyi yapan insanlar için kullandığına şahit olurdum. Allah uzun ömür versin, en büyük ablam için, bir çok kez ‘Hürü’m firasetli’ dediğini hatırlarım. Feraset sözcüğüne, annemin bahsettiği kişi, hal ve davraranış şekline göre, kendimce doğru veya yanlış anlamlar yüklerdim: Mesela akıllı, anlayışlı, bigili, düşünceli, işini iyi yapan vs. Anneme bu ne demek diye sormak hiç aklıma gelmedi. O çok soru sormayı sevmez, sormadan anlamaya çalışırdı. Ben de öyle.

Yıllar sonra bu sözcüğün anlamını ve cümle içinde nasıl kullanıldığını araştırdım. TDK’ na göre; ‘feraset’ , dilimize Arap dilinin etkisinde yerleşmiş fars kökenli bir sözcüktür. Anlayışta ve kavrayışta güçlü, zeki, anlayışlı, sezgileri kuvvetli anlamları taşımaktadır.

Ferasetin, anlam olarak bilgili ve alim kimseler için de kullanıldığını öğrenince bir kez daha düşündüm. Annem ilkokul 4.üncü sınıftan ayrılmıştı. 1930’lu yıllarda bu az şey değildi elbet! Hele bir kız çocuğu için… Babam ise, okuma-yazmayı askerlik hizmetini yaparken çavuşundan öğrenmiş; zira köyümüzde ilkokul 1950’li yıllarda açılmıştı.

Bazı durumlarda ferasetin, başka bir kişinin huyunu, ahlakını, mizacını yüzüne bakarak anlama yeteneği olarak tanımlandığını öğrenince; ha dedim, annem – babam ferasetli insanlarmış. Ve anladım ki; feraset sadece eğitimle ilgili değil, aynı zamanda hayatın içinde pişerek kazanılan bir özellik.

Feraset önemli;
İnsan,
Aile,
Toplum,
Devlet ferasetle aytakta kalır.
Hele devlet adamı için feraset sahibi olmak şart.
Değilse vay halimize!

Bakınız Yusuf Has Hacib Kutadgu Bilig’de devlet adamı için ne diyor?

“Saksağandan daha tetik olmalı tutuşta,
Kaya kuzgunu gibi seçmeli gözü uzağı.

Hamiyeti ulu, yüce olmalı, arslan gibi,
Baykuş gibi uykusuz kalmalı gece.”
@kpınar 190321

ETİKETLER:
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.