DOLAR
35,6369
EURO
37,1393
ALTIN
3.149,86
BIST
9.999,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Parçalı Bulutlu
14°C
Mersin
14°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Açık
15°C
Cuma Çok Bulutlu
15°C
Cumartesi Çok Bulutlu
14°C
Pazar Açık
16°C

MURAT ORHAN İLE SÖYLEŞİ

MURAT ORHAN İLE SÖYLEŞİ
07.07.2019
A+
A-

Kimine göre sarı saçlı mavi gözlü, kimine göre işinin erbabı, kimine göre ise değil… Hakkında Tarım Müdürlüğü yaptığı dönemle ilgili suçlamalar var. Murat Orhan Mut’ta daha çok konuşulacak ve daha çok tartışılacak. Mut’un en genç Belediye Başkanı, dinamik, hazır cevap, sempatik. İnsanı konuşurken etkileme becerisine sahip, pozitif, enerji küpü, içten ve samimi… Biz sorduk o cevapladı… Bazen kayıt makinamızı kapattık.. dolu dolu bir sohbet oldu…

Mutilcesi.net: Öncelikle mutilcesi.net olarak Belediye Başkanlığınızın Mut ve Mutlular için hayırlı olmasını temenni ediyor çalışmalarınızda başarılar diliyoruz. Mutlular sizi ne kadar da yakinen tanıyorlarsa da bize Murat Orhan’ı kısaca anlatır mısınız?

Murat Orhan: Şöyle başlayalım, ben laik, demokratik ve sosyal hukuk devletine sözde değil özüyle bağlı bir insanım. Toptancı Halil’in oğluyum. Mut’un Dağpazarı köyündenim. 1975 yılında Mut’ta doğdum. İlk ve orta tahsilimi Mut’ta, lise tahsilimi Van’da Ziraat Meslek Lisesi’nde tamamladım. Daha sonra 1993 yılında Ziraat Teknisyeni olarak Nevşehir’in Derinkuyu ilçesinde göreve başladım. 1994 yılında Şanlıurfa Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesini kazandım. Bu arada hem memuriyetime hemde öğrenimime devam ettim. 1998 yılında Ziraaat Mühendisi olarak mezun oldum ve Tarım Bakanlığı’ndaki görevime de Ziraat Mühendisi olarak devam ettim. 1999 yılında askere gittim. Askerliğimi Gölcük’te yaptım ve Gölcük’teki depremde ben orada askerdim. Aynı yıl, askerden döner dönmez Master Yüksek Lisans eğitimime başladım. Şanlıurfa Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bilimleri alanında masterimi tamamladım. 2000 yılından bu yana da Mut’ta İlçe Tarım Müdürlüğü görevinde bulundum. Evliyim, bir çocuk babasıyım. Orta derecede de ingilizcem var.

Halkımızın % 90 ‘ı tarımla geçiniyor. İlçemizde Tarım Müdürlüğü yaptım ve tarım sektöründe ilçe halkının en yüksek verime, en yüksek kazanıma ulaşabilmesi için elimden geleni yaptım. Sadece Tarım Müdürlüğü ile ilgili konularda değil ilçeyi ilgilendiren birçok projede de, proje yöneticisi olarak, proje yürütücüsü olarak bulundum. Birçok sosyal konularda, bir stadyumun yapımında bizzat proje yürütücüsü olarak görev aldım. Tarım konusunda Mut’u marka haline getirebilmek için elimden gelen hertürlü çalışmayı yaptım.

2009 yılının yerel seçimlerinde Belediye Başkanlığı Aday Adayı idim. 29 mart yerel seçimlerinde ise Mut halkının teveccühü ile, Mut halkının tercihi ile Mut Belediye Başkanı oldum. 

Mut’un belediyecilikle ilgili olarak temel sorunları zaten belli. Belediyenin asli görevlerinin yanısıra yapılması gereken, Mut halkının hayatını, yaşamını kolaylaştıracak çalışmalara başladık. Bugün itibariyle özellikle devlet size eskisi gibi “al sana veriyorum parayı ne yaparsan yap” tan ziyade devlet içinde son derece önemli bir gelişme olan “kaliteli proje ve uygulanabilir proje” konusu geçerliliğini koruyor bizimde bu konudaki çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Mut’un temel sorunlarını, -belediyenin asli görevleri öncelikli olarak çözüm çalışmalarımız devam ediyor. 

Örneğin bu güne kadar 7-8 km civarında dökülen asfalt konusunda Mut içerisine biz 15 km asfalt döktük. Yaylalarımız Mut’un aynalarıdır, Kozlar yoluna bir ‘yol genişletme çalışması’ yaptık. Her mahallede insanların aileleri ile rahat bir şekilde gidebileceği park yapımı ile ilgili çalışmalarımız oldu. Çoğu yere çok güzel parklar yapıldı. Alt yapıya yönelik olarak; kanalizasyon ile ilgili %65 olan kanalizasyon oranı şu anda % 75-76’lara çıktı. Arıtma Tesisi Projesini Çevre Bakanlığı’nda tekrar yenileyerek, revize ederek eski sistemde değil Biyolojik Arıtma Tesisi, yani çevreye son derece duyarlı kaliteli Biyolojik Arıtma Tesisi projesini yaptık, bu proje ile ilgili Çevre Bakanlığı’ndan ve değişik fonlardan projenin %50 hibesini aldık, şimdi İller Bankası tarafından ihaleye çıkacak. Yeni Belediye Binası’nı yaptıracağız bunun projesi hala bitmedi devam ediyor. Projesi biterbitmez onun yapımına başlayacağız. 

Hayvancılık sektörü de Mut’ta önemli bir sektör. Hayvan Pazarlama ile Toptancı Hali iç içe iken alt yapı planlamasını en iyi şekilde yaparak onları ayırdık. Belkide Mersin de bile olmayan bir ilk olacak olan, yani çok büyük bir Hayvan Pazarı, Organize Hayvan Pazarlama Bölgesi, tekabülünde de Hayvancılık Borsasını kurma, oluşturma ile ilgili de bir çalışma var. Tabi bu konuda benim bu alandan geliyor olmamın verdiği avantajları değerlendiriyoruz. Yeni Hayvan Pazarı’nın inşaatı halen devam ediyor.

Diğer yandan Mut’ta konut sıkıntısı vardır. Benim kendimde kira da oturuyorum. 350 TL kira veriyorum. Ev sahibimde yurtdışında bazen telefon açar kira ne olacak diye, yani konut sıkıntısı var. Bu sorunu gidermek ile ilgi TOKİ ile birebir çalışmalarımız var. Yer ile ilgili görüşmelerimiz oldu. Çok kısa bir zaman sonra talep örgütlenmesi ile ilgili çalışmalara başlayacağız. Cazip fiyatlar ve cazip avantajlarla böyle bir çalışmayı da sıraya koyduk. Hatta şöyle de bir sloganımız var “Evsiz Mut mutsuz da ev kalmasın” gibi. Buna yönelik altyapı çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Ürünlerin değerlendirilmesi ile ilgili Toptancı Hali’nde çalışmalarımız devam ediyor.

Bunun yanısıra sosyal ve kültürel etkinlikler açısından da Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortaklaşa Mut’a “Kültür ve Sanat Müzesi” kurulması ile ilgili projemizi hazırladık, Kültür Bakanlığına resmi olarak başvurumuzu yaptık ve bunu şu anda 2010 yılı bütçesine koydurtmaya da çalışıyoruz. Eğer bunu başarabilirsek eski Taş Han’ın olduğu yere bir “Kültür ve Sanat Müzesi” kazandırmış olacağız. Mut’un çok köklü bir kültürü var. 5000 yıllık bir kültüre dayanır bu. Kendine özgü bir kültür yapısı var…işte bunları ön plana çıkartmayla ilgili çalışmalarımız olacak. Dediğim gibi projemizi yaptık, başvurumuzu yaptık sonucunu bekliyoruz.

Mutilcesi.net: Mut’a İlçe Tarım Müdürü olarak hizmet ettiniz ve bir çok projeye imza attınız. Bize İlçe Tarım Müdürlüğü ile Belediye Başkanlığı arasındaki farkı anlatır mısınız? Belediye Başkanı olarak kendinizi nasıl hissediyor sunuz? Belediye Başkanı olmak nasıl bir duygudur?

Murat Orhan: Tabi Tarım Müdürlüğü ile Belediye Başkanlığı arasında çok büyük fark var. İnsana yapılan, yapılacak olan hizmet noktasında ortak noktaları var ama hizmetin gitmesi konusunda farklılıklar var. Ama şu var; Mut insanını tanıma, Mut’un sorunlarını tanıma noktasında Tarım Müdürlüğü yapmış olmamın vermiş olduğu bir avantaj var. Sonuçta idarecilik yaptım burada da idarecilik yapıyorum. Burada da bir ortak nokta var ama farklı olan bir çok yönüde var. Atanmışlar ile seçilmişler arasındaki bir fark bu. Atanmış insanlar için devletin belirlemiş olduğu yasa ve kurallar geçerlidir. Seçilmiş insanlar da da bunlar geçerlidir ama Mut’ta alışagelmiş bazı toplumsal baskılar, toplumsal istekler var. Toplumsal istekler ve toplumun ihtiyacını karşılama adına belediye daha manevralı daha hızlı hareket etme alanı olan bir yer. Biz bunu en iyi şekilde değerlendirmeye çalışacağız. Yani hizmet noktasında belediye imkanlarını en iyi şekilde kullanmaya çalışacağız.

Mutilcesi.net: Belediye Başkanı seçildiğiniz 4 aylık zaman içerisinde hangi projeleri gerçekleştirme şansı buldunuz? Gerçekleştirdiğiniz bu projelere halkın katılımı ve sahiplenmesi nasıl?

Murat Orhan: Şimdi özellikle “Mut’un en büyük sorunu nedir?” diye sorulduğunda; Mut’ta şehirleşme ile ilgili sorun ve sıkıntılar var. Mut şehirleşme, imar durumuyla olsun, fen durumuyla olsun daha düzgün bir şekilde yapılaşamadı. İnsanların hareket kabiliyet alanlarının daha rahat olduğu kentleşmeye şimdiden başlamak, temelini atmak gerekiyor ki 20 yıl sonra bunlar gözle görülür hale gelsin. Bu problemler bir günde çözülebilecek problemler değil ama Mut’un geleceğini düşünerek biz 20 yıl 30 yıl ötesini düşünerek planlamalarımıza ona göre özen gösteriyoruz. Mut’un en büyük sorunu -işte bu “Kyoto” protokolü ile de tescillendi ‘Atık’ sorunu, Kanalizasyon, Çevre Kirliliği ile konular bikere Arıtma Tesisi ile ilgili projeleri tekrar revize ederek Biyolojik Arıtma Tesisi haline getirdik, başvurumuzu yaptık, hibemizi aldık ihaleye girmesi içinde İller Bankasına resmen başvuruda da bulunduk. Belediye Binası, Hizmet Binası’nın yapımı ile ilgili, içerisinde aynı zamanda sosyal etkinliklerin olabileceği, bodrum katında bir Sinema Salonu, Sergi Salonu gibi…bu şekilde olacak. Bunun projesi biterbitmez başvurumuzu yapacağız çünkü “Aslan yattığı yerden belli olur”. Yerimiz hakikaten rahat değil. 
Bunun yanısıra hep söylenir “Mut Deresinin Islahı” kokusu, şuyu buyu… Bu Devlet Su İşleri Müdürlüğü ile ortaklaşa yapılacak, şu an kaynak bekliyoruz. İşte Toptancı Hali’nin durumundan bahsettik.. bütün bunların projelendirilemeleri yapıldı, çalışmalarımız devam ediyor. Bir çok yerde ‘Parklar’ ile ilgili hızlı çalışmalarımız oldu. Göreve başladığımız gün itibariyle 7 tane, ailelerinde gelebileceği yeni Çocuk Parkı’nı yaptık ve hizmete açtık…

Mutilcesi.net: Sayın başkan yeni yapılacak Belediye Hizmet Binası’nda engellilerin durumu göz önüne alınacak mı yoksa Maliye ve Kaymakamlık’taki gibi mi olacak? Bu planınızda var mı?

Murat Orhan: Evet bu planımızda var. 

Mutilcesi.net: Halk Murat Orhan’a nasıl ulaşıyor? Siz halka nasıl ulaşıyor sunuz?

Murat Orhan: Ben halka yakınım zaten, halkın içindeyim. Ben mesai bittikten sonra sürekli sokakları caddeleri gezerim. Sabahları da öyle. Telefonum devamlı çalar hiç durmaz (o an telefon yine çalıyor) El verdiği ölçüde telefonlarım hep açıktır. Halk bana kolaylıkla da ulaşır. Ama tabiki bir toplantı olur birşey olur, o durumlarda telefona bakamıyorum.. ama bunu da gidermek için biz “Beyaz Masa” diye birşey kurduk, bu Beyaz Masa daki istekler, şikayetler değerledirmek için bunlar düzenli olarak kesinlikle bana ulaşıyor. Zaten sürekli halkın içinde geziyoruz. Halk ile aramızda ulaşma konusunda herhangi bir sorunumuz yok.

Mutilcesi.net: Biz “mutilcesi.net” olarak “Mut’a Hastane istiyoruz! Mut’a Uzman Doktor İstiyoruz! Sağlıklı yaşam Mutluların da hakkıdır! Sağlık bir insanlık hakkıdır!” başlığı altında bir kampanya başlattık. Bu kampanyamız çok ilgi ve destek görüyor. Sizin Belediye Başkanı olarak bu sorunun doğru bir şekilde çözüme bağlanması için girişimleriniz ve öngörünüz nedir? Silifke’ye 800 yataklı Bölge Hastanesi’nin yapılmasının Mut için dezavantajı ne olabilir?

Murat Orhan: Bütün bu söylediklerinize bende aynen katılıyorum. Sonuç itibariyle Mut’ta yaşayan bir insan olarak sağlıkla ilgili bir problemimde ben de Karaman’a, Konya’ya, bende Silifke’ye gidiyorum bu ızdırabı bende yaşıyorum. Bununla ilgili olarak Belediye Başkanı olduktan sonra belediye olarak Mut’ta, yeni bir hastane yapımı ile ilgili olarak, yeni hastane yerinin tespiti ile ilgili çalışmayı yaptık. Sağlık Bakanlığı’na hastane yapımı ile ilgili 100 dönümlük arsayı belediye olarak altyapı ve imarıyla birlikte biz hazırladık. Bu konuda birde “Toplum Sağlığı Merkezi” adı altında bir projemiz var bu projenin yapım işi -bir mahallemizde- halen devam ediyor.

Hastane olayında özellikle yeri ile ilgili konuda insanların.. -ben şunu söylüyorum: geçmişte atalarımız hastane yapacağında iki tane keçinin ciğerini kesip asarmış, kaç günde kurtlandığına bakarmış ve en geç kurtlanan yerde hastaneyi yaparmış. Buradaki amaç sürekli hava sirkulasyonu olan, hasta dışarı çıktığında ferah, gözü gönlü açılacak bir yer, sürekli hava akımı olan bir yer, ısı dengesinin olduğu bir yer bunlar hastane yapımı için bakanlığında belirlemiş olduğu kriterler. Kriterlere uygun bir yerde hastane ile ilgili çalışmalarımızı yaptık, imar konusunu alt yapısını yaptık Sağlık Bakanlığı’na teslim ettik. Hastane yapımı ile ilgili teslim edilen yerin haricinde 29 dönüm bir yer daha vardı. Biz projelerimizi hazırlarken Mut’un bir bir yıl yada bir beş yıl sonrasını değil 30 yıl sonrasını, bir 50 yıl sonrasını düşünerek ilerde “Sağlık Kampüsü” oluşabilecek şekilde yani “Ana Sağlık Merkezi”, “Diş Sağlığı Merkezi”, “Ortapedi Merkezi”, “Doğum merkezi”nin de içerisinde barındırabilecek büyük bir “Sağlık Kampüsü” olabilecek şekilde düşündük, ona göre yaptık. Sağlık Bakanlığı’na -bende şu andaki siyasi iktidarın buradaki Belediye Başkanı olarak- siyasi girişimlerimizi de yaptık.

Uzman doktor sorunuyla ilgili olarak -geçen Sağlık Bakanlığı Müsteşarının yanındaydım- Mut’a uzman doktor gelmiyor… Gelmesi için yapılması gerekeni -bunu üzülerek söylüyorum ama- Mut’un mecburi hizmet bölgesi kapsamına alınmasını talep ettim. Neden? Çünkü başka türlü gelmiyor… Buna da üzülüyorum ama başka da bir çözüm şuan yok. Bu girişimlerimiz oldu inşallah Mut bu “Mecburi Hizmet” kapsamına alınır. Mut için doktor kontenjanları kapalıydı onu açtırdık. Bu “Mecburi Hizmet Kurası”nda bir “Kadın Doğum Uzmanı”, bir “Çocuk Doktoru”, bir “Göz Doktoru”, bir “Ortapedi Uzmanı”nın Mecburi Hizmet kapsamında, gelmeleriyle ilgili olarak çalışmalarımız oldu, inşallah sonuçlanır diye de ümit ediyorum….

Mutilcesi.net: Sayın Başkan Mut’a uzman doktorların gelmesi konusunda yüzdelik olarak ne kadar şans tanıyor sunuz?

Murat Orhan: % 80, % 90 diyebiliriz.

Mutilcesi.net: Bu konuda sitemiz aracılığı ile başlatmış olduğumuz kampanya ile ilgili olarak ne düşünüyor sunuz? Biz bu konuda site olarak her türlü desteğe ve dayanışmaya hazırız. 

Murat Orhan: Bu kampanyanızı takip ediyorum ve çok olumlu ve de yerinde buluyorum. Bu konuda kamuoyu oluşturmak, kamuoyu baskısı oluşturmak Mut için kesinlikle çok yararlı olacaktır. Hatta site olarak Sağlık Bakanlığına ulaşabilir baskı unsuru olabilirsiniz. Mutlaka etkisi olacaktır.

Mutilcesi.net: Mut’ta geleneksel toplum yapısı içerisinde rastlanmayan bir uygulama örneği ile karşı karşıyayız. Cuma Pazarı’nın Belediye hopörlerinden toplu Dua ile açılması Mut halkı nezdinde büyük tartışma yarattı. Bu tartışmalar halen sürüyor. Sizce geçmişte olmayan ve sizin Belediye Başkanı seçilmenizin ertesi cuma günü başlatılan bu uygulamanın hayata geçirilmesi ne anlam taşır? Bir anlamda Din’in kutsal ibadet yerlerinden ve kendi alanından çıkarılıp gündelik hayata bu şekilde sokulması kamu hayatında, toplum arasında bir farklılaştırma bir cepheleştirme yaratmayacak mıdır? Bu olaya bakışınız nedir?

Murat Orhan: Tabi kamuoyunda bu çok değerlendirildi, konuşuldu. Türkiye’nin birçok yerinde pazar yerlerinde, henüz Pazar alışverişe başlamadan, herhangi bir faaliyet başlamadan, dua ederler. “Bereket Duası” ederler. İşte “bol kazançlı olsun” diye dua ederler. Bununla ilgili belediye olarak veyahutta şahsım olarak, bu konunun benim tarafımdan yaptırıldığı ile ilgili kamuoyunda söylentiler var. Bu konuyla ilgili Pazarcılar Derneği, -Mut’ta mevcut bir Pazarcılar Derneği’miz var-, derneğimizin başkanı, yönetim kurulu ve derneğin üyeleri toplu olarak bizden bu konuda talepte bulundular. Tabi bu konuda talepte bulunulması gereken merciinin biz olmadığımızı, bu konuyla ilgili olarak “İlçe Müftülüğü”ne talepte bulunulması gerektiği yönünde bir cevabım oldu. Benim söylemim bu. Pazarcılar esnafımız da gidip müftülükle görüşüp, -imam arkadaşın bir tanesiyle- pazarcılar esnafı tarafından getirilip dua edilmesi olayı. Yani burda, bunun herhangi bir siyasi şeyi yok, tamamen pazarcılar esnafı başkanı, yönetim kurulu ve üyelerinin alanı ve sorumluluğunda, tamamen kendi talepleri olduğunu kendileri de söyleyeceklerdir size.

Mutilcesi.net: Şimdi biz tabi orada site adına incelemelerde bulunduk. Uygulamayı yerinde gördük, kayıt altına aldık. Hatta Belediye Zabıta Karakolu’ndaki İmam’a kendisiyle konuşmak ve bu uygulama ile ilgili olarak bir kaç soru sormak istediğimizi belirttik ama İmam “benim mutilcesi.net ile görüşecek birşeyim yok” dedi ve kalkıp gitti. Bizimle konuşmayı reddetti.

Esnaf ile görüştük, görüşmelerimizi fotoğrafladık, kayda aldık. Esnafa kazançlarında bir değişme olup olmadığını sorduk, esnaf aksine durumlarının çok daha kötüye gittiğini belirttiler. Bu incelememiz sonucunda esnaf arasında 3 farklı eğilim olduğunu gözlemledik;

1) Bu uygulamayı esnaf olarak biz talep ettik. Mut Pazarcılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak uygulamaya koyduk. Neden rahatsız oluyorsunuz? Bundan daha iyi bundan daha güzel ne olabilirki?

2) Bu uygulamanın nizami olmadığını biliyoruz ama karşı gelsek bizi burdan sürerler, dinsiz diye önlerine katıp kovalarlar.

3) Buraya gelmeden önce evimde namazımı kıldım. Bugünkü kazancımın hayırlı ve helal olması için Allahıma dua ettim. Burada toplu halde tekrar dua edilmesi veya edilmemesi beni rahatsız etmez. Kısaca esnafın düşüncesi bu… 

Sayın başkan bu konunun çok hassas bir konu olduğunu biliyoruz. Burada kesinlikle Din tartışılmıyor, tartışılan sadece oradaki yeni ve Mut’ta ilk olan uygulamanın kendisi. Orada Türkiye Cumhuriyeti’nin temel ilkelerine aykırı olan, laik düzene aykırı olan, toplumsal yaşamın harcı, çimentosu olan laikliğe aykırı olan, bir uygulama var. Din’in nerelerde icra edileceği, yada edilebileceği Diyanet tarafından belirtilmiş, işte ‘kutsal mekanlar’ olan camilerimiz var. ‘Cenaze’ ve okutulan bazı ‘Mevlit’ler’ dışında -toplumsal olarak- buna benzer bir gelenek, bir uygulama biz Türkler’de yok. Ancak Suudi Arabistan’ın ‘Şeriat’ geleneğinde var. Mut Cuma Pazarı’ndaki bu uygulamanın temsilcimiz tarafından temmuz ayında yapılan ve Dernek Başkanı ile İmam’ın görüş belirttikleri görüntülü haberini de inceledik. Bu uygulamanın Mut’taki toplumsal yaşama ileriye dönük olarak zarar vereceği kanısını ve endişesini taşıyoruz ve bu sizin yönetim alanınızda olan pazarda, belediyenin hopörlerinden yapılıyor. Pazar yerleri müftülüğün çalışma alanı değildir. Tamamen sizin alanınız.

Murat Orhan: Müftülüğe gidilmesini bu talebin müftülük tarafından değerlendirilmesi gerektiğini ben söyledim zaten. Pazarcı esnafının çoğunluğunun bu şekilde bir uygulama yapılmasını istemesinden kaynaklanıyor. Bunu ben özellikle altını çizerek söylüyorum. 

Mutilcesi.net: Sayın başkan biz sizin laik, demokratik ve sosyal hukuk devletine inancınız ve de buna bağlılığınız konusunda herhangi bir kuşku taşımıyoruz ve sizin bu konudaki duyarlılığınıza ve hassasiyetinize güveniyoruz. Teşekkür ederiz.

Murat Orhan: Dediğim gibi tamamen pazarcı esnafının çoğunluğunun talebi ile bu iş gerçekleşti. Sizin bu incelemeleriniz ve tespitleriniz doğrultusunda bu güne kadar herhangi bir tepki almamıştım. Biz pazarcı esnafı ile bu konuyu tekrar bir gözden geçirelim, tekrar toplanalım ve değerlendirelim. 

Mutilcesi.net: Mut İdman Yurdu ile ilgili geleceğe dönük hangi düşünceleriniz var? Meydan’daki tesisler hangi aşamada? Oyuncular için sosyal bir tesis düşünüyor musunuz? Mut İdman Yurdu için bir ‘Web Sayfası’ düşünüyor musunuz?

Murat Orhan: Tamda bugün ben Mut İdman Yurdu’ndaki çocukların yanındaydım. Uzun dönemde ben Mut İdman Yurdu’nda futbolculuk, genel kaptanlık, başkan yardımcılığı, yönetim kurulu üyeliği gibi fonksiyonlarda bulundum. Çocuklarda çok iyi taktir ederler ki Mut İdman Yurdu ile ilgili bir çok konuda da çocukların özel işinden tutun da klubün bütün işlerine hep yardımcı olmaya çalıştım. Bu gün yine çocuklarla da sohbet ettik; biz bu işlerin altyapı çalışmalarını yapacağımızı seçim çalışmalarımızda da söylemiştik. Mut’ta bir futbol sahası yoktu. Mut’taki futbol sahasının yapımında ben bizzat yürütücü olarak görev aldım. İlçe Tarım Müdürlüğü zamanım da kaynak aktarımı konusunda bizzat çalıştım. Bu tecrübelerimle şimdi Meydan Mahallesine bir futbol sahası yaptık, çimlenmesi falan bitti, etrafının düzenlenmesi ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Çevre düzenlemesi, Koşu Parkuru hatta oraya içerisinde Antik Tiyatronun bulunduğu bir projemizi de hazırladık. Proje şuan hazır. Nasip olursa inşallah bunu da yapacağız. İyi bir antreman sahası -illa da futbol mu değil basketbolundan tutun tenis kortlarına kadar projelendirilmiş durumda. Kaynaklar ölçüsünde hepsi adım adım yapılacak.

Bugün çocuklara da dedimki; sizler aslında Mut’u sırtınızda taşıyorsunuz, Mut için alınteri döküyorsunuz. Bu sizlerin alınteri çok önemli. Halk Oyunları Ekibimiz içinde geçerli bu, bir Güreş müsabakası içinde önemli. Bunlarla ilgili “Gençlik Spor Genel Müdürlüğüne” proje hazırladık. Mut’ta bir “Spor Eğitim Merkezi” -Mersin de olmayan bir “Spor Eğitim Merkezi” üzerine çalışma yaptık, geçen hafta “Gençlik Spor Genel Müdürlüğü”ne de başvuruda bulundum. Kendimde lisanslı bir güreşçiyim. Doğu Anadalu Bölge Turnuvaları’nda güreştim. İlçemi ve Mersin’ide en iyi şekilde temsil ettim. Bu konuların içindeyim ve takipçisiyim… Çocuklara dedim zaten; “Mut İdman Yurdu’nun bu yıl “Süper Amatör”e çıkması için, ileriye doğruda 3. lige çıkacak şekilde, Mut’un adını spor alanında da duyurmaya göre oynayın” dedim. 

Mut’ta iki tane çocuğumuzun Türkiye birincisi olduğunu biliyor muydunuz? İki ortaokul çocuğumuz Türkiye birincisi oldu. Çocuklarımıza biz sahip çıktık. “Gençlik Spor İl Genel Müdürlüğü”ne yatılı olarak gönderdik. Ben bu konuların içindeyim ve bu konuların öneminin farkındayım ve de arkasındayım…

Mutilcesi.net: Halk Oyunları’nın akibeti ne olacak? Geçen yıl olduğu gibi bu yıl Sertavul, Topluca, Güme Şenliklerine katılım olmadı. Akşehir’e gidilmedi…

Murat Orhan: Bu konuya bakış açımız şu: “Halk Oyunları Mut kültürünün görsel aynasıdır” diyorum ben. Hakikaten Süray Hoca da hani rahmetli Sıtkı Soylu’nun deyimiyle “Mut’un Kültür Mehmetçiği” buna aynen katılıyorum. Halk Oyunları Ekibi konusunda da -ki bu zaten bizim “Mut İdman yurdu Spor Klübü” alanı içerisinde bir birim, bir dal, bir branş. Geçen bu hazırlamış olduğumuz projenin içerisinde -Halk Oyunları Ekibi ile ilgili de bir bölüm, o branşı içeren taleplerinde olduğu projeyi hazırladık. Bu projeden az önce bahsetmiştim.

Diğer bir konu ise Süray Hocam ve Mersin İl Kültür Müdürlüğünde yine Konservatuar mezunu Mut’lu bir hemşerimizle, Halk Oyunları bölümünde Ali Örs beyle beraber -burada Mut kültürüne uygun Mut folklörünün müziğinin altyapısını kayıt altına alınması gibi, bugüne kadar yapılmayan bir çalışma var. Geçen haftadan bu yana biz bu çalışmayı yapıyoruz. Mut müziğini, Mut ağzıyla kalıcı hale getirip bunu Devlet Konservatuar’larında, Eğitim Kurumları’nda, Üniversiteler’de telif hakları Mut Belediyesi’ne ait olan, bizim Mut Belediyesinin bir yayını haline getirmek istiyoruz. Bu konuda da çok hassasız bunun çalışmasını yapıyoruz.

Mutilcesi.net: Biz sitemizde maalesef Silifke müziklerini yayınlıyoruz.

Murat Orhan: Neden yayınlıyoruz, Silifke bu işe sahip çıktığı için yayınlıyoruz. Silifke Müzesindeki eserlerin % 40 ‘a varan bölümü Mut’a aittir. Neden?. Mut’un bir müzesi olmamasından kaynaklanıyor.

Mutilcesi.net: Mut’un yeşil alan ihtiyacı için ne gibi çalışmalarınız projeleriniz var?

Murat Orhan: Meydan Mahallesinde futbol sahasının olduğu yerde gerek gençlik sporu ile ilgili projenin uygulanması gerekse park haline getirilmesi yeşil alan haline getirilmesi ile ilgili projemiz hazır. “Şahin Tepesi” lise yıllarından herkesin malumudur. “Şahin Tepesi” projelendirildi. “Orman Genel Müdürlüğü”ne ait bir arazi burası -belediyeye tahsisi ile ilgili yazışmaları yapıldı. Belediye’ye tahsis işlemleri gerçekleştikten sonra belkide Mut’un bir Piknik alanı, bir Mesire Yeri olarak yeşil alan haline getirmeye yönelik projemiz hazır, tahsis gerçekleştikten sonra o işi de yapacağız. Kişi başına düşen yeşil alan miktarı Mut’ta 20 cm2 civarındadır bunu ilk etapta 4 m2 çıkarmayla ilgili çalışmamız devam ediyor, projemizin çoğu hazır.

Karşıyaka Mahallesi’nde konutların olduğu yerde bir “İzleme Terası” yapıldı. “Spor Salonu” inşaatı hala devam ediyor, gördünüzmü bilmiyorum. Mut’ta harika manzaralı “İzleme Terası” yaptırdık. Spor aletlerinden çocuk parkına kadar…. Altındaki ormana ait olan arazinin de ağaçlandırma ve yeşil alan olarak kullanmasına yönelik “Orman Bakanlığı” ile yazışmalarımız devam ediyor. Belediye olarak orda biz çok harika bir “İzleme Terası” yaptırdık orayı da bir görmenizi tavsiye ederim.

Mutilcesi.net: Mut’ta çöpler görüntü kirliliği ve koku yapıyor. Değişik bir uygulama düşünüyor musunuz?

Murat Orhan: Tabi. Bununla ilgili geçen hafta Pazartesi günü itibariyle daha modern daha sağlıklı araç -çünkü çöpün toplanacağı araç konusunda da sıkıntı var Mut’ta… 68 model 2 tane Ford kamyonla biz çöp toplarız. Toplamış olduğumuz kamyonlar sıkıştırma işlemi yaptığında çöpün suyu olduğu gibi caddeye akar. Yıllardır bu bir eksikliktir… Bu konuda özellikle birçok yerde bizim kültürel olarakta insanlarımızın -bu çöp kullanımını işte çöp poşetlerine veya çöp bidonlarına çöpü koyma gibi- henüz bu sistem bizde tam olarak oturmuş bir sistem değildir. Bunun giderilmesine yönelik uygun yerlerde kapaklı çöp bidonları ile ilgili bir çalışmamız oldu. Bunun yanısı özellikle bir çok şehirde vardır; yolları süpüren araçlar vardır, kamyonlar vardır. Sıyırır, süpürür herşeyini yapar, sular buraya bir kamyon alımı için -ki fiyatı 140 milyar lira “Devlet Malzeme Ofisi”ne başvuruda bulunduk, peşinat kısmını da yatırdım. Bir 15 gün içerisinde Mut böyle bir kamyona da sahip olacak. Kendi çöpünü kendisi toplayacak, özellikle görsel alanlarımızda işte -ana caddedir, ana yoldur. Böyle de bir çalışmamız var.
Ve şunu söylüyeyim; ilerde muhakkak suretle bu çöp işini özelleştireceğiz…

Mutilcesi.net: Avrupa da çöp toplama ve her evde çöp ayırma işlemleri; örneğin: cam, kağıt, meyve sebze, plastik, pil gibi düzenli bir şekilde belediyeler tarafından evlerden alınarak yapılmaktadır…

Murat Orhan: Evet, evet bu atık pil toplama ve depolama ile ilgili de bir projemiz var. Ama önce bu çöp işini özelleştirmek istiyoruz.

Mutilcesi.net: Yaklaşık olarak Mut ve köylerinde yaşayan 1000 civarında engelli olduğu tahmin ediliyor. Engellilerimizin günlük yaşamda karşılaştıkları güçlükleri kolaylaştırıcı çalışmalarınız var mıdır? Biz engellilerimizi ziyaret ettik sıkıntılarını dinledik ve size onların sorunlarını isteklerini ileteceğimize dair söz verdik.

Engellilerimizin talepleri şunlar:

– Çınaraltında engellilere özel park yeri
– Adliye ve Maliye de asansör konusu (bunu Kaymakama da bildirdik)
– Bankamatik’te kullanma kolaylığı
– Caddelerdeki yağmur oluklarına tekerlerin sıkışması olayı
– Kaleye ulaşım
– Kurs için mekan
– Ahşap boyama
– Bilgisayar kursu
– Hastane koridorlarının darlığı

Murat Orhan: Tabi engellilerle ilgili konu önemli çünkü ‘her sağlıklı insanın aynı zamanda bir engelli adayı’ olduğuna inanıyoruz. Biz engellilerimizin günlük yaşamlarını kolaylaştırıcı hale getirmek için ilk göreve başladığımız gün itibariyle çalışmalar yaptık. Bunun yanında Mut şehir merkezinde engellilerin gidebilecekleri, kullanabilecekleri bir tuvalet daha yoktu… Şu anda Mut’ta Çınaraltı’nda anahtarının bir tanesininde “Engelliler Derneği”nde olmak üzere engellilerin kullanabileceği bir “WC” yaptırdık. Bankamatikle ilgili ben banka müdürleriyle görüştüm. Kaleye ulaşımla ilgili olarak geçen gün kendileriyle kale de toplantı yaptık….
İş edinmeyle ilgili olarak Halk Eğitimle beraber bir projemiz var, ona uygunda daha geniş bir yer hazırlıyoruz şu anda. Bununla ilgili de -yurt dışındaki bir vatandaşımıza teşekkür edeceğim daha- henüz yer tahsisi yapmadık ama bu ilerki dönemlerde -çünkü bunlar hep bütçeyle ilgili konular parayla alakalı işler- ama “Engelsiz Yaşam Merkezi” düşünüyoruz.

Mutilcesi.net: Bu Huzurevi olabilir mi?

Murat Orhan: Huzurevi ile ilgili de bir projemiz var o hala devam ediyor.. Orasını biz “Huzurevi Derneği”nin doğal başkanı olduktan sonra -ki belediye başkanları huzurevinin doğal başkanlarıdır, bir “Bakımevi” haline dönüştürmenin çalışmalarını yapıyoruz. Bu konuda toplantılarımız oldu ancak önümüze orasının kullanımı ile ilgili yasal engeller çıktı. Bu problemi çözme adına çalışmalarımız devam ediyor. Engellilerimizle ilgili olarak yer sorununu çözmeye çalışıyoruz.

Mutilcesi.net: Mut coğrafi konumu, sosyal dokusu, tarihsel birikimi ile büyük bir zenginliğe sahip bir ilçe. Bunların hepsini temsil edecek bir “Kültür Müzesi” kazandırmayı düşünüyor musunuz? Bu değerlerin Silifke’de değil, kendilerini yaratan coğrafyada sergilenmesi Mut’u bir cazibe merkezi haline getirecek turizmin gelişmesi anlamında Mut’a ekonomik ve sosyal bir katkı sunacaktır. Gerçekleşebileceği zaman konusunda bir tarih verebilir misiniz?

Murat Orhan: Şimdi orada bir eksiklik var… Mevcut Taş Han’ın “Kültür Müzesi” haline dönüştürülmesi ile ilgili, Sergilenecek Yerler ısıtma ve soğutma sistemine kadar… Kalorifer falan yok orada…buraya kadar projelendirildi, metrajları, hepsi çıkartıldı. Proje olarakta “Kültür Bakanlığı”na “Yurtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü”ne resmi olarak başvurdum. Kaynak bekliyeceğim. Kaynak gelince bu konuda “İl Özel İdare”den “Turizm Geliri” adı altında belediye paylarından kesilen bir para var “HUDET!” deniyor, buna da “HUDET”e de başvuruda bulundum. Artık hangisi hızlı gelirse. Ve bu konunun takipçisiyim. 

Mutilcesi.net: Mut halkına eksik kalıpta söylemek istediğiniz başka bir konu var mı?

Murat Orhan: Ben şunu da söylemek isterim: hani öyle bir siyasetçi gibi de değil -öyle bir kimliğimde yok- özünü söyleyeyim. Ben 17 yıllık devlet memuruyum, 17 yıllık bir devlet memurluğu hayatım var. Bir atasözü var, gerçektir, insanlar lafa bakmaz icraat önemlidir. Mut halkı yapılan icraatlara bakar. Öncelikle Mut halkının yapılan icraatlara sahip çıkması gerektiğine inanıyorum “Aynası iştir kişinin lafa bakılmaz” derler. Mut’u da şehircilik noktasında belli bir yerden alıp daha üst bir yere taşımak için üzerime düşen ne varsa, elimden geldiğince çalışıp, bunları yapmak istiyorum. Sonuç itibariyle siyasi bir kaygı, siyasi bir gelecek, düşünmedim. Bunu samimiyetimle söylüyorum. “At ölür meydan kalır yiğit ölür namı kalır” arkanda birşeyler bırakmışsan bizim için bu yeterlidir. Ben Mut’ta doğdum. Mut toprağında büyüdüm. Mut insanı ile sosyal ilişki içerisindeyim. Mut insanına ve Mut’a ben borçlu olduğumu düşünüyorum ve hizmet ederekte bu borcumu ödemeyi düşünüyorum…

Mutilcesi.net: Size bu uzun ve güzel söyleşi için tüm Mutlular adına teşekkür ederiz…

Murat Orhan: Bende bu çabalarınızdan dolayı sizlere teşekkür ederim…

Not: Bu söyleşi 25.10.2009 tarihinde mutilcemiz.net sitemizde yayımlanmıştır.