DOLAR
38,4490
EURO
43,6858
ALTIN
4.046,93
BIST
9.432,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Çok Bulutlu
23°C
Mersin
23°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Çok Bulutlu
22°C
Çarşamba Yağmurlu
21°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
21°C

Serpil TOMAK

İÇİMDEKİ YAZILAR

MÜZE İHTİYAÇ MIDIR YOKSA İSTEK MİDİR?

A+
A-

Günümüzde müze ihtiyaç olup bir zorunluluktur. Yani keyfi bir yatırım ya da heves değil. Müze gelişmişliğin göstergesidir. Bir yerleşim yerinin olmazsa olmazları arasındadır. Türkiye’nin her köşesi müze altyapısı açısından geniş bir malzemeye sahip olup coğrafyamız bu konuda çok cömerttir. Bunlardan biri de güzel Mut’umuzdur. Müzelerin temelde amacı içinde barındırdığı varlıkları ya da eserleri belgelemek (arşiv), korumak (bakım-onarım), toplamak ve değerlendirmektir.

Müze o bölgenin tarihini ve kültürünü anlamaya katkı sağlar. Geçmiş ve mevcut uygarlıkların bilim ve sanat ürünleri, yeraltı/yerüstü zenginliklerine dair bilgi ve ilham verir. Eğer bir müzeniz varsa görülecek yerler listesinde siz de yer alırsınız. Müze ziyaretlerinin ilçe ekonomisine, ticari faaliyetlere, esnafına, çiftçisine sağlayacağı katkılar da yadsınamaz. Mut ne yazık ki müze konusunda çok geç kaldı. Ama bir yerden başlamamız lazım.

Mersin’in ilçeleri içerisinde yüzölçümü en büyük ilçe Mut ilçemizdir. Yanı başımızda sınır komşumuz Silifke’de üç adet müze var. Tarihi ve kültürel miras açısından zengin birikimleri olan ilçemizin bir müzesi bile yok. Birincisi, Mut ilçemizin müzeye katkı sağlayacak insan kaynakları boldur. Mut kültürüne, sazına, sanatına, eserlerine sahip çıkan; bilen ve desteklerini esirgemeyecek çok sayıda tarihçilerimiz, öğretmenlerimiz, şairlerimiz ve ozanlarımız var. İkincisi, yatırım maliyetleri açısından gerçekleştirilemeyecek ya da ulaşılmaz yüksek maliyet rakamları söz konusu değil.

Üçüncüsü ise bir hayalim var. Sadece benim değil çok kişinin paylaştığı bir hayal; ilçemizin merkezinde yer alan tarihi Mut Kalesi’nin içindeki güzelim taş bina Mut İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak kullanılıyor. Bir müze olarak kullanılması oraya daha çok yakışır. Orası müze olsa kanımca hem Mut’un hem kalenin katma değeri inanılmaz artar. Bu yıl Mersin Büyükşehir Belediyesi çok doğru bir kararla tarihi Taş Bina’yı Kent Müzesi yapılmak üzere boşalttı. Darısı Mut’un başına diyelim.

NOT: Mersin merkezde 3 adet müzeye yakında 4. eklenecek. Silifke (3), Tarsus (2), Anamur (1) ve Erdemli (1) müzeleri olan ilçelerimiz. Umarım bu listeye bir gün Mut Müzesi de eklenir.

Yazarın Diğer Yazıları