DOLAR
39,4414
EURO
45,5458
ALTIN
4.367,23
BIST
9.311,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Hafif Yağmurlu
30°C
Mersin
30°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
29°C
Salı Parçalı Bulutlu
29°C
Çarşamba Açık
30°C
Perşembe Açık
31°C

Nihat MUSTUL

YAZARIN KALEMİNDEN

BİR AYDA ÜÇ BAYRAMMMMMM!…

A+
A-

Birilerinin yaptıkları ve söyledikleri bizlerin us sağlığını bozacak kadar us dışı, yalan dolan, saçma sapan ve korkunç olabilir. Dayanılmaz olsa bile bütün bunların karşısında us sağlığımızı bozacak insanlar değiliz bizler. Tam tersine, ince ince gülümseyebilen insanlarız hepsine. Çünkü umutla, sevgiyle, dostlukla, emekle, haklılıkla, dayanışmayla donanımlıyız bizler.
Bir arkadaşım yazmış; “Ben de adayım bu seçimlerde. Herkese birer soğan, birer uzay, birer uçak, birer tatil, birer koltuk vereceğim. Parasız!..”
İşte insanımızın ince eleştirisi; “Siirt’te bir apartmanın 3 dairesinde 2550 seçmen çıkması üzerine, apartmanın ilçe yapılmasına karar verildi.” (Facebook)
Eksik özeleştiri: “Kendimizi pembeye boyaya boyaya sarhoş, başkalarını karaya boyaya boyaya bir hoş olduk arkadaş!”
Bir yurt ki daha doya doya bir bahar yaşamamışsa, hele hele bir baharın gelmesi/gelmemesi bu kadar uzun sürmüşse, inanın ki bu baharın gelişi dağlar taşlar kadar coşkulu olacak.
Ay bulutlar bulutlar
Olmaya başladı dutlar
Bu kez de gelmezse bahar
Gelmez bahara kalır umutlar

Kimin sözüydü bu; “Kısa çöp uzun çöpten hakkını alacaktır!”
Ama emeksiz hangi hak alınır ki? 12 Eylül yıllarıydı. Bir gazetede okumuştum, “Dünyada demokrasinin en iyi uygulandığı ülke Finlandiya” diyordu. Neden mi? Finlandiya’nın nüfusu yedi buçuk sekiz milyon, örgütlü insan sayısı otuz milyondu çünkü. Kimisi ilk başta buna şaşırıyordu tabi. Ama bir insanın dört beş yerde örgütlü olduğunu (örneğin partide, sendikada, dernekte, kooperatifte…) öğrenince de bu şaşkınlığı gidiyordu.
O günlerle bugünleri karşılaştırıp, “nereden nereye” diyecek olursak da, örneğin ben o yıllarda beş yere üyeydim; partiye, sendikaya, derneğe, iki kooperatife.
Otuz kırk yıl sonraki bugün ise üç yerde üyeyim.
Evet, başta demokrasimiz, dolaysıyla her şeyimiz “nerden nereye?..”
Tabi bir de karşıdan bakışı vardı bunun. Bu yüzden de Demirel, “Örgütlü toplumu yönetmek çok daha kolay” demişti.
Ve dilimizden düşmeyen bir söz vardı o yıllarda:
“Çağdaş insan örgütlü insandır!”

Ve bütün bunlardan sonra bir ilk olsun:
Büyük emekle bir ayda üç bayrammmmm!…

Yazarın Diğer Yazıları