DOLAR
19,0510
EURO
20,5023
ALTIN
1.211,97
BIST
5.031,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
20°C
Mersin
20°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Az Bulutlu
14°C

Şerife ÜNÜVAR

MUTLU HAYAT

SAĞLIKLI BAL KÜPÜ İNCİR

A+
A-

İncir ağacının Anavatanı Güneybatı Asya ve doğu Akdeniz’dir. Bu ağaç ve ağaçcıkların meyvelerine incir denir. Dutgiller ailesindendir. Dünyada en çok yurdumuzda yetiştirilir. Bazı yörelerde yemiş, ballıdarı, bardakcık diye adlandırılır. Toplanması oldukça zor olan bir meyvadır. Ilıman iklimin olduğu her yerde yetişmekle birlikte en çok Akdeniz ve Ege bölgesinde bulunur. Mut ve Aydın en bilinen yörelerdir. 

Mut incirinin dışı beyaz ve sarımsı renkte ve ince kabuklu olup içi ise adeta bir bal küpüdür. Tadına doyum olmaz..Sağlık için incirin hem tazesinden hem de kurusundan istisna durumlar hariç bol bol faydalanılmalıdır.. 

İncir taze ve kuru olarak çeşitli şekillerde tüketilir. Hem yaşının hem de kurusunun ihracatı yapılır. Kurutma işlemi yapılırken tüm meyvelerin kurutulmasında olduğu gibi pestitislerden arındırılarak Aflatoksin ve Okratoksin oluşmamasına çok dikkat edilmelidir. Kurutulmuşunun tüketilmesinde ne şekilde ve ne kullanılarak kurutulduğu sağlık açısından çok önemlidir. Bu duruma çok dikkat edilmelidir.

Çoğunlukla sade olarak yenilmekle birlikte kompostosu, tatlısı, reçeli de yapılır.. Kışın kurusu; cevizle birlikte severek yenilen besin değeri yüksek bir ikilidir. 

İncir çok besleyici ve lezzetli bir meyvedir. Bileşiminde A,B,C,B1,B2,K vitaminleri ile % 40 a yakın şeker bulunur. Potasyum, fosfor, demir, sodyum, folik asit ve magnezyum gibi mineraller içerir. Kuru incirde protein, omega -3 üçün yanı sıra omega -6 da vardır. 100 gr yani 2 orta boy taze incirde 63-80 kilokalori civarında enerji yani karbonhidrat bulunur.100 gr kurusunda ise bu oran büyüklüğü ile orantılı olarak 284 kilokaloriye kadar yükselebilmektedir. Bu nedenle kurusunun kalori değerine dikkat edilerek tüketilmelidir. 2 tane taze incir kalsiyum bakımından 1 bardak süt ile aynıdır. Süt tüketemeyenlere harika bir kalsiyum kaynağıdır. İçeriğindeki Kalsiyum ve magnezyum barındırması nedeniyle kemik sağlığına iyi gelir.

Çok lifli bir besindir. 1 orta boy büyüklükteki incirde 1 gr lif vardır. Kabızlığa iyi gelir.. Sindirim sisteminin çalışmasında etkendir. Bağırsak mukozasının temiz olmasını sağlar. Zayıflama diyetlerinde de aşırıya kaçmamak şartıyla kullanılabilir. Hem lif oranından, hem de tatlı ihtiyacını karşılamasından faydalanılır.

Zihinsel ve bedensel yorgunluğa iyi gelir. Enerji verir, halsizliği giderir. Demir ve C vitamini nedeniyle kansızlığa iyi gelir.

Yüksek oranda antioksidan içerir. Koyu renkli olan incirlerin antioksidan özelliği daha fazladır. İçeriğindeki yüksek oranda pektin ve potasyum bulundurması nedeniyle Hipertansiyonu kontrol etmede görev alır. Kolestrollün düşülmesinde etkendir. 

Unutkanlık, basur, potasyum kan ve basıncını dengeler. Ölçülü yenirse kalp damar hastalıklarından korur. Bronşit, nezle, öksürük ve boğaz ağrılarına için faydalıdır. İncir yapısında yaşlanmayı geciktiren Karoten ,tannen ve lutein barındırır.

Kansere karşı vücudun savunma mekanizmasını artırır. Günde 1 incir tüketiminin meme kanserine karşı koruyucu olduğu gözlenmiştir. Pek çok hastalık için adeta önlem niteliğindedir. Bağışıklık sistemini de güçlendirir.

Şeker hastaları inciri yüksek şeker oranı nedeniyle doktor kontrolünde yemeli ve incir kurusunu da pek tüketmemeye dikkat etmeliler.

Zamanında Kayınbabam Mut’taki bahçesiyle uğraştığı günlerde sabah kalkınca ilk iş olarak o günkü satış amaçlı inciri toplarken bir taraftan da doyasıya incir yer, kahvaltı yapmayı aramaz, bizi kahvaltı sofrasında dakikalarca bekletirdi. Bu yaşlara kadar sağlıklı kalmasının başlıca nedenlerinden birisi de bolca yediği, doğal ve sağlıklı incirdir diye düşünüyorum… 

Şerife Ünüvar
Gıda Teknolojisi Formatörü/Uzman Eğitimci/Araştırmacı Yazar
KAYNAK GÖSTERMEDEN ALINTI YAPILAMAZ
Kaynaklar: 
Gıda / Besin Teknolojisi Kitabı – Şerife Ünüvar
Şifalı bitkiler – Hürriyet .com.tr.
Şifalı bitkiler kütüphanesi – Diyetisyen İdil İmamoğlu,
Sözcü com.tr
Posta Gazetesi

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.